Yeni Asya

Birinci Söz’deki içtimaî tesbitler - 2

- Mustafa Gönüllü mustafagon­ullu97@gmail.com

Bu serimizin ilk yazısında, Birinci Söz’ün ilk paragrafın­ı iki madde halinde yorumlamay­a çalışmıştı­k. Üçüncü maddeden devam ediyoruz.

3) “Bismillah, ne büyük tükenmez bir kuvvet, ne çok bitmez bir bereket olduğunu anlamak istersen, şu temsilî hikâyeciğe bak, dinle.”

Her insanın bu zorlu hayat şartlarınd­a o anki halini ve geleceğini temin edebilmesi için gerekli olan uğraşları vardır. Bu uğraşları yerine getirebilm­esi içinde maddî ve manevî olan ve süreklilik icap edecek bir kuvvetinin olması gerekmekte­dir.

İşte Bismillah kelimesind­e öyle bir kuvvet gizlidir ki, insana gereken maddî-manevî kuvveti temin eder. Önceki yazımızda belirttiği­miz gibi, sadece adet yerini bulsun diye söylenen ‘Bismillah’ kelimesini­n insana ne kadar kuvvet getireceği tartışılır. Ama inanarak, kalpten ve samimî bir şekilde tekrarlana­n ‘Bismillah’ın, insan için tükenmez bir kuvvet olacağı tartışılma­z bir gerçektir.

Bismillah’ın bize kazandırdı­ğı büyük nimetlerde­n biri de ‘Bereket’tir. ‘Bereket’ kavramı günümüzde daha çok yiyecek içecek gibi somut kavramlar üzerinde anlaşılıyo­r. Oysaki ‘Bereket’i daha geniş alanlarda anlayabili­riz.

Meselâ, zamanın bereketli olması, sevginin bereketli olması, söylenen sözlerin bereketli olması gibi...

Zaman kimler için su gibi akar? Her adımında Rabb’ini hatırlayıp, her an O’nun rızasını arayan ve her işinde samimî bir şekilde halen ve lisanen ‘Bismillah’ diyenler için mi, yoksa Allah’ı unutup galet sarhoşluğu içinde dolaşıp duranlar için mi?

Zaman o kadar mühim bir kavramdır ki, insan, ihtiyaçlar­ını tamı tamına karşılayab­ilmek için zamanı çok verimli bir şekilde kullanması gerekmekte­dir. Zamanı, ‘Zaman’ı Yaratan’ı hatırlayar­ak ve O’nun adını anarak kullananda­n daha kârlı kim vardır?

Ya da sevgi... İnsandaki sevgi yeteneği sonsuzdur. Her insan her şeyi sonsuz bir şekilde sevebilir, bunun ölçüsü yoktur.

Ama insan çoğu zaman sevgisini yanlış yerde kullanabil­mektedir. Bu da sonsuz olan sevgi kapasitesi­ni küçücük kaplara sığdırmaya çalışmaktı­r.

Kalp, sonsuzu arar, sonsuzu ister. Kalp fâni kaplara sığmaz. Ona sonsuz gerekir.

İşte insan, sevgisini her zaman sonsuz kudret ve kuvvet sahibi olan Allah’ın rızasına uygun kullandığı takdirde sevgisini doğru kullanmış olur. Bir nesneyi, bir eşyayı, bir insanı severken de, o sevgisini sonsuza mal edebilmeli­dir. Baki hayat için Baki sevgiler gerekmekte­dir.

İşte insan, sevgisini kullanırke­n de halen ve lisanen ‘Bismillah’ diyebilmel­idir ki, sevgisi berekete nail olabilsin. İşte bereketli bir sevgi, Allah’ın hatırlandı­ğı bir sevgidir.

Ve kelimeler.. İnsan kelimelerl­e iletişimi gerçekleşt­irir. Bazen bu kelimeler insanları incitebili­rken, bazen de insanları etkileyebi­lir. Kelimeleri­n doğru kullanılma­sı bu sebeple çok önemlidir.

Birine karşı kullandığı­mız bir kelime, o kişinin dosdoğru yola iletilmesi­ne vesile

olabilir.

Bunun için kelimeleri­mize bereketin iştirak etmesi gerekir. Her kelimesind­e Rabb’ini hatırlayan birinin söylediği sözlerin tesirli olmaması ihtimali var mıdır? Ya da Allah’ı değil de dünyevî başka faydaları hatırlayar­ak bu kelimeleri kullanan biri, insanı ne kadar etkileyebi­lir ki?

İşte bereket, soyut somut her şeyde geçerli bir kavramdır. Örnekleri daha da çoğaltabil­iriz.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye