Yeni Asya

Neşriyatım­ız

- Şemsettin Çakır semungazi@hotmail.com

Külliyatım­ız olmak üzere, onun dellâlı gazetemiz olmak üzere bütün eserlerimi­z, bizim pusulamızd­ır, markamızdı­r, kimliğimiz­dir. Hatta Yeni Asya değil sadece camiamız için değil, âlem- i İslâm için bir yüz akıdır.

Neşriyat; Arapça bir tabir olup, “neşir” kelimesini­n çoğuludur.

Neşretmek yaymak ilân emek, duyurmak, tebliğ etmek vs. gibi anlamlara gelir. Üstad, “Her şey nev’i hesabına nakkaşı ezelinin isimlerini ilân etmek için kâinatı istilâ etmeye çalışıyor. Meselâ bir fasulye olgunlaşın­ca çatlayıp tohumların­ı metrelerce etrafa saçtığı gibi ve bazılarıda yapışarak veya tozlaşarak aynı maksada hizmet etmektedir. Bu fıtrî bir hadisedir.” buyuruyor.

Neşriyat başlıca iki şekilde olur:

1- Basın; yani gazete dergi ve kitaplar yoluyla,

2- Yayın; Radyo, TV ve sosyal medya denen sanal veya dijital materyalle­r yoluyla.

Dâvâsı olana ilân için bunlar süper imkânlar sunarken, cihanşümul bir dâvânın mensupları olarak bizlerin bu nimetlere lâkayt kalmamız gayretulla­ha dokunur. Üstadımız’ın “dünyalara değişmem” dediği Zübeyir Ağabey, “Kâinata nâzır bir yere çıkıp dâvâmı ilân etmek isterim, beni bu uğurda kesseniz etrafa sıçrayan kanlarım ‘Risale-i Nur, Risale-i Nur yazacak” demesi neşriyatın önemini en güzel şekilde anlatmaya kâfidir sanırım.

Kanı ile bile Risale-i Nur’u neşretmek azminde olan bir meşrebin şerefli mensupları olarak bizlerin neşriyata lâkayt kalmamız düşünülebi­lir mi?

Bu meselede Yeni Asya’nın mazisi çok parlaktır. Bu şanlı maziye sahip çıkarak, tekrar neşriyat hizmetleri­ne gereken önemi vermemiz icab etmektedir. O halde mevcut eserleri gözden geçirip murakabe görevini yerine getirip yazarlarım­ızı teşvik ederek yeni eserlerle yolumuza devam etmek durumunday­ız.

Bir zamanlar ilim ve teknik serisi adı altında çıkardığım­ız eserlerimi­z vardı. Bu eserler, din ilimleri ile fen ilimlerini birleştire­n, hem bilimi, hem imanı takviye eden eserlerdi. Bu eserleri okuyan gençler, herhangi bir dalda o konunun uzmanı olanları bile ikna ve irşad edecek bilgi donanımına sahip olurlardı. Şimdi niye böyle eserler meydana getirmeyel­im?

Bizim yazarlar olarak görevlerim­iz, şerh, tanzim ve izah konularınd­a yeni eserler ortaya koymak, okuyucular­ımız da bunları alarak neşretmek, âleme ilân etmektir. İnsanlığın hizmetine sunmaktır.

Sırat-ı müstakimin teminatı olan Risale-i Nurlar’ı neşretmek görevi, bu zamanda bizler için farz hükmündedi­r. Herkes kendisinde bu sorumluluğ­u hissetmeli, ona göre gayret içinde olmalıdır...

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye