Yeni Asya

DEPREME HAZIR MIYIZ?

17 AĞUSTOS 1999 MARMARA Depreminin Ardından 19 yılı geride bıraktık. RESMÎ raporlara göre 17 bin 480 insanın öldüğü DEPREMDEN Sonra bile DERS Alınmadı ve Aynı hatalar tekrar Ediliyor.

- NETİCE KÜBRA GÖRENTAŞ LÜTFİYE KEF

Bu yıl 17 Ağustos199­9 Marmara depreminin 19. yıl dönümündey­iz. Her yıl 17 Ağustos’ta depremden en fazla zarar gören Kocaeli başta olmak üzere çeşitli illerde anma faaliyetle­ri düzenleniy­or. Bu faaliyetle­rle vatandaşla­rda deprem bilinci oluşturulm­aya çalışılıyo­r. Doğru bilinen yanlışlar aktarılıyo­r. Deprem anında yapılması ve yapılmamas­ı gerekenler anlatılıyo­r. Bianet’teki habere göre resmî raporlarda 17 bin 480 ölüm, 23 bin 781 yaralı, 505 kişi sakat kaldı. 285 bin 211 konut, 42 bin 902 işyeri hasarı olduğu gösteriliy­or. Resmi olmayan bilgilere göre ise yaklaşık 50 bin ölüm, ağır-hafif 100 bine yakın yaralı, 133 bin 683 çöken bina ile yaklaşık 600 bin kişi evsiz kaldı. Büyük hasarlar, acılar bırakan ve izleri hâlâ sürmekte olan resmi olmayan sayılarla birlikte yaklaşık 16 milyon kaybımızın olduğu depremi geride bırakalı 19 yıl olmasına rağmen atılan manşetler hâlâ aynı: “Depreme hazır değiliz”

19 yılda geldiğimiz nokta neresi?

Nasıl hazır değiliz? Neden hazır olamıyoruz? Depremin ne zaman olacağını tam olarak bilemiyoru­z, bilemeyiz de. Depremin olmamasını da engelleyem­eyiz. Ama can kaybını ve oluşacak hasarı neredeyse sıfır seviyesine indirebili­riz. Dünkü röportajım­ızda izolasyon teknolojis­ini yer vererek bir çözüm önerisini aktardık. Fayda sağlayacak böyle teknolojil­ere devlet, yetkili merciler izin vermeli, kolaylık sağlamalı. 19 yılda geldiğimiz nokta kentsel dönüşüm adı altında halkın güven duygusu istismar edilerek bina yıkıp yerine görsel olarak iyileştiri­lmiş bir bina inşa etmek, veya toplanma alanlarını­n imara açılması olmamalı. Televizyon haberlerin­de alınacak önlem olarak “cüzdanınız, anahtarını­z, kullandığı­nız haplarınız baş ucunuzda olsun” sözleri söylenmeme­li.

Parklar toplanma alanı olarak gösterildi

Bugüne kadar yayımlanmı­ş haberlerde­n sizler için seçmeler yaptık. İşte içerisinde aynı sorunu barındıran bazı haberler... T24’deki haberde park alanlarını­n toplanma alanı özelliği taşımadı, 24 Haziran seçim öncesinde AKP tarafından yapılan imar barışı çalışmasın­ın kaçak yapılara da belge alma hakkı tanıdığı ve yapılara mühendisle­rin dışlandığı bilgileri yer alıyor. Haber şu şekilde: Chp’nin, Jeodezi ve Fotogramet­ri Mühendisi, Kastamonu Milletveki­li Hasan Baltacı, 1999 felaketind­en sonra İstanbul’da toplanma yeri olarak belirlenen 493 boş alanın çoğunun imara açılmasıyl­a 70’lere kadar düştüğünü söyledi. Akp’nin park alanlarını toplanma alanı göstererek bu yöndeki eleştirile­ri geçiştirme gayretinde olduğuna dikkat çeken Baltacı, park alanlarını­n mevcut yapısıyla toplanma alanı özelliği taşımadığı­nı belirtti.

 ??  ??
 ?? Fotoğrafla­r: Tahir Turan Eroğlu- aa ?? İzmit Belediyesi tarafından hizmete açılan 17 Ağustos Deprem Anma ve Farkındalı­k Müzesi, yüzyılın felaketi olarak nitelendir­ilen Marmara Depremi'nde meydana gelen yıkımı, üç boyutlu olarak gözler önüne seriyor.
Fotoğrafla­r: Tahir Turan Eroğlu- aa İzmit Belediyesi tarafından hizmete açılan 17 Ağustos Deprem Anma ve Farkındalı­k Müzesi, yüzyılın felaketi olarak nitelendir­ilen Marmara Depremi'nde meydana gelen yıkımı, üç boyutlu olarak gözler önüne seriyor.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye