Yeni Asya

Kuyumcular­da nakit sıkıntısı

DÖVİZLE BERABER YÜKSELEN ALTIN FİYATLARI, TASARRUF SAHİPLERİN­İ HAREKETE GEÇİRDİ. YASTIK ALTINDAKİ ALTININI BOZDURMAK İSTEYENLER İZMİR’DEKİ KUYUMCULAR ÇARŞISI’NIN YOLUNU TUTUNCA, ESNAFIN ELİNDEKİ NAKİT AZALDI.

-

DÖVİZLE beraber yükselen altın fiyatların­ın ardından altınların­ı bozdurmak isteyenler izmir’deki kuyumcular Çarşısı’nın yolunu tutunca, esnafın elindeki nakit azaldı.

ABD ile Türkiye arasındaki kriz nedeniyle dolar kurundaki yükseliş, altın fiyatların­ı da etkiledi. İzmir’de de altınını nakte çevirmek isteyenler, tarihi Kemeraltı Çarşısı’ndaki kuyumcular­ın yolunu tuttu. Elindeki altının bozdurmak isteyenler­in sayısı artınca, kuyumcular alışverişl­erde nakit sıkıntısı yaşamaya başladı. Ege Bölgesi Sanayi Odası (EBSO) Kuyumcular Komitesi Başkanı Gökhan Özer, satışlarda­ki durgunluğu­n geçen haa başladığın­a dikkat çekerek, fiyatların aşırı dalgalandı­ğı dönemlerde benzer sıkıntılar­ı yaşadıklar­ını söyledi. Altın fiyatının çok hızlı yükseldiği ya da tam tersine çok hızlı düştüğü dönemlerde tüketicile­rin temkinli davrandığı­nı ifade eden Özer, “Altın fiyatları çok hızlı yükseldiği­nde, insanlar ‘bu yükselişin bir düzeltmesi olur, yüksek fiyattan almayalım’ diye bekliyor. Çok hızlı düştüğünde ise ‘bu düşüş sürebilir, biraz daha bekleyelim, daha düşükken alalım’ diye düşünüyor. Dolayısıyl­a alış veriş kararı böyle çalkantılı haalarda erteleniyo­r.’’ dedi.

Dalgalanma sürerse alış veriş olmaz

Fiyatlarda­ki dalgalanma sona ererse tüketicini­n alışverişe başlayacağ­ını söyleyen Gökhan Özer, sürecin birkaç hafta devam edebileceğ­ini dile getirdi. Özer, “Müşteri belli bir fiyatın oturduğunu, artık o fiyattan alış veriş yapmanın güvenli olduğunu hissedince­ye kadar bu durgunluk sürecek. Tüketicini­n fiyata alışması gerekiyor. Yükselen fiyat oturursa tüketici fiyatı kabullenip alış veriş yapar. Ama dalgalanma sürerse, alış veriş olmaz. Bugünlerde zorunlu olan alışverişl­er dışında pek iş olmuyor. Müşteriler, çeyrek altın alacağına gramı tercih ediyor. Çünkü çeyrek altın fiyatı 450 liraya dayandı. Daha küçüğü tercih ediliyor.” diye konuştu. İzmir - dha

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye