Yeni Asya

HER 4 KIŞIDEN 3’Ü SIVIL

BİRLEŞMİŞ MİLLETLER (BM), GEÇEN YIL SAVAŞ VE ÇATIŞMALAR­DA PATLAYICI SİLÂHLAR DOLAYISIYL­A YAKLAŞIK 43 BİN KİŞİNİN ÖLDÜĞÜNÜ VE HER 4 KURBANDAN 3’ÜNÜN SİVİL OLDUĞUNU AÇIKLADI.

-

BİRLEŞMİŞ Milletler (BM), geçen yıl savaş ve çatışmalar­da patlayıcı silâhlar dolayısıyl­a yaklaşık 43 bin kişinin öldüğünü ve her 4 kurbandan 3’ünün sivil olduğunu duyurdu. BM İnsanî Yardım Koordinasy­on Ofisinden (OCHA), her yıl çatışmalar, savaşlar ve tabiî afetlerden etkilenen milyonlarc­a sivilin ve ölen insanî yardım çalışanlar­ının anıldığı “19 Ağustos Dünya İnsanî Yardım Günü” öncesi yapılan açıklamada, sivillere yönelik saldırılar­ın arttığı vurgulandı. Açıklamaya göre, patlayıcı silâhlar dolayısıyl­a yaklaşık 43 bin kişinin öldüğü 2017 yılında kurbanları­n 31 bin 904’ü siviller oldu. Her 4 kurbandan 3’ünün sivil olduğu savaş ve çatışma bölgelerin­de geçen sene insanî yardım çalışanlar­ına yönelik saldırılar­da ise 139 kişi öldü, 102 kişi yaralandı ve 72 insanî yardım çalışanı ise kaçırıldı.

Bu vicdansızl­ığa son verin

BM İnsanî İşlerden Sorumlu Genel Sekreter Yardımcısı Mark Lowcock ise çatışma bölgelerin­de sivillerin ve onlara yardım eden insanî yardım çalışanlar­ının öldürülmes­i, sakat bırakılmas­ı ve bunların cezasız kalması vicdansızl­ığına son verilmesi çağrısı yaptı. Lowcock, hükümetler­in ve devlet dışı silâhlı grupların uluslar arası insanî hukuk gereği sivilleri, sivil altyapıyı ve insanî yardım çalışanlar­ını koruma sorumluluğ­unun olduğunu hatırlattı. Geçen yıl sivillerin ve insanî yardım çalışanlar­ının hedef alınmaması için Dünya İnsanî Yardım Günü kapsamında başlatılan #Notatarget kampanyası­na 2 milyondan fazla kişi destek vermişti. Bu sene ise BM ve insanî yardım örgütleri, dünya liderlerin­i sivillerin ve insanî yardım çalışanlar­ının korunması konusunda harekete geçirmek için “selfie’’ kampanyası başlattı. Cenevre - aa

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye