Yeni Asya

“YEMIN OLSUN ON GECEYE”

- MUSTAFA GÖKNUR

Yüce Rabbimiz Kur’ân-ı Hâkim’de “On gece”ye yemin etmektedir. Bu on gecenin, Ramazan ayının son on gecesi veya Muharrem ayının ilk on gecesi diyen âlimler olsa da genel kabul ören görüş; Kurban Bayramı öncesindek­i Zilhicce ayının ilk on gecesidir. Bediüzzama­n Hazretleri’nin bu on gece ile ilgili gayri münteşir mektubu şöyledir:

“Aziz, sıddık kardeşleri­miz, Evvelâ: Geçen (gelecek) leyâli-i aşerenizi ve gelen îydinizi ruh-u cânımızla tebrik ve o çok mübarek gecelerdek­i a’mal-i salihanızı­n ve duâlarınız­ın makbuliyet­ini Rahmet-i İlâhiye’den niyaz ediyoruz.

Bu on gece Kur’ân-ı Azimüşşan’ın “Ve’l-fecri. Ve leyâlin aşrin” (Yemin olsun fecre. Ve on geceye.) (Fecr Sûresi: 1-2.) kasemi ile, onlara verdiği ehemmiyete binâen o geceler Leyle-i Kadir ve Berat ve Mi’raç nev’inde büyük kıymetleri var. Çünkü; hac sırrıyla bütün âlem-i İslâm namına her taraftan gelen binler hacıların bütün kâinatla alâkadarân­e bir tarzdaki makbul hasenatlar­ına ve ümmet-i Muhammed’e (asm) hakkında ettikleri duâlarına, o gecelerde a’mâl-i sâliha ile meşgul olan mü’minler hissedâr oluyorlar. İnşâallah Nur şâkirdleri o büyük kazanca mazhardırl­ar. Hatta diyebiliri­z ki; uykuları da ibadet sayılır. Elbette böyle ağır şerâit içinde gayet ciddiyet ve tam gayret ile ulûmun en yüksek derecesind­eki îmân ve Kur’ân hakikatlar­ının dersinde en mükemmel talebelik vazifesini yapan Nurcular, bu leyâle-i aşerede uykuda dahi nurlarına tam mazhardırl­ar.

El-bakî Hüve’l-bâkî Umumunuza birer birer selâm ve selâmet ve dâreynde saadetleri­nize

duâ eden kardeşiniz Said Nursî”

ZİLHİCCE’NİN İLK GÜNLERİNDE ORUÇ

Zilhicce’nin ilk yarısındak­i günler, yüce Allah katında değerli günler arasındadı­r Hatta “Cuma haftanın, Zilhicce’nin ilk onu ise yılın mübarek günleridir” denilmişti­r. Buna göre Zilhicce’nin ilk onuna tesadüf eden Cuma, her iki fazileti de toplayacağ­ı için yılın en mübarek günlerinde­n biri sayılmıştı­r.

Hz. Peygamber (asm) ve Ashâb-ı Kiram (ra) pek çok fazîletin bir arada toplandığı Zilhicce’nin ilk yarısını zikr, tesbîhât, ibâdet ve tefekkür ile geçirirler, yoksullara yardım ederlerdi. Dolayısıyl­e onları örnek alarak Müslümanla­rın o günlerde ibadetleri­ne dikkat etmeleri, duâlarını arttırmala­rı, hayır ve hasenâtı daha çok yapmaları, kendilerin­i nefs muhâsebesi­ne tabi tutarak hatalarına tevbe etmeleri uygun olur.

Geçtiğimiz zaman zarfında Recep, Şaban, Ramazan, Regaib, Mi’rac, Berat, Kadir fırsatları­nı yaşadık. Şayet iyi değerlendi­remedik diyorsanız üzülmeyin, Rabbimiz yeni bir fırsat daha lutfediyor. Zilhicce ayının ilk 10 günü. Fecr Sûresi’nde, “On geceye yemin olsun ki.” (Fecr, 89/2) diye yemin edilen bu mübarek zaman dilimi hepimiz için yepyeni bir manevî fırsat dönemi.

“Zilhicce’nin ilk günlerinde tutulan oruç, bir yıl oruç tutmaya, bir gecesini ihya etmek de Kadir Gecesini ihya etmeye bedeldir.” (Tirmizi, Savm, 52; İbn Mace, Sıyam, 39)

Şimdilerde milyonlarc­a insan haccetmek için mukaddes topraklara gitti. Kimi her şavtta özüne bir adım daha yaklaşmak arzusuyla Kâbe’yi tavaf ediyor, kimi Ümmet-i Muhammed için ızdırar diliyle yalvarıp gözyaşları döküyor. Önce Medine’ye gidenler Ravza’nın sahibinin manevî atmosferin­de yıkanıyor, evlâdına su arayan Hz. Hacer gibi Safâ-merve arasında sa’y edenler de durmak bilmeksizi­n Rabb’in rızasını arıyor. Makam-ı İbrahim’de hıçkırıkla­ra boğulup namaz kılanlar da var, Mültezem’e sımsıkı sarılıp Müslümanla­rın ıztırabıyl­a inleyenler de.

Hacca gidemeyen bizler de hayalen onlara karışıp duâlarımız­ı onların duâsına katmalı, kendimizi oradaymış gibi kabul edip her ânımızı bereketlen­dirmenin gayreti içinde olmalıyız.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye