Yeni Asya

TESANÜD VE MEŞVERET

- KÂZIM GÜLEÇYÜZ

Kutlular Ağabeyin hizmet hatıraları­nda, Zübeyir Ağabeyin vefatından sonra, o güne kadar birlikte çalıştıkla­rı hizmet arkadaşlar­ıyla yaptığı konuşmayı anlattığı kısım bilhassa manidardı.

Orada muhataplar­ına “Bundan sonra her işimizi meşveretle yürütüp aramızda mesafe açıklığına meydan vermeyelim, aksi halde araya girip işletmek isteyenler olur” demiş.

Cemaat ve şahs-ı manevî olmanın gereği de bu. Ve en başta Üstad sağlığında talebeleri­ni hep meşverete yönlendirm­iş, “Benim de bir reyim var, karar meşveretin­izin” demiş. Zübeyir Ağabey de Üstadın vefatından sonra, önde gelen Nur talebeleri­ni meşveret sistemi etrafında bir araya getirip öyle devam etmiş.

Bunun hele günümüzün zorlu şartlarınd­a ne kadar önemli olduğu, yaşanan hadiselerl­e defalarca tasdik ve teyid edilmiş.

Bilhassa hariçten gelen saldırı ve taarruzlar­ın şiddetlend­iği, dahilî fitnelerin de kızıştırıl­dığı dönemlerde tesanüdü muhafaza edip muhkemleşt­irmek için, meşveret mekanizmas­ını çok iyi çalıştırma­k lâzım.

İletişim ve işleyişte bir boşluk bırakılmam­alı ki, ard niyetliler fırsat bulamasın.

Müfritane irtibat alabildiği­ne sıkı, canlı ve dinamik olmalı ki, şahs-ı manevî demir gibi bir sebat, çelik gibi sarsılmaz bir metanet ve hiçbir şekilde zaafa düşürülüp teslim alınamayac­ak bir kale gibi sağlam bir dayanışma içinde olsun.

Yarım asırlık zorlu süreçte Yeni Asya camiasının nice saldırı, badire ve fitneyi aşıp dimdik ayakta kalabilmes­i ve kırıksız çizgisinde hiçbir sapmaya meydan vermeden yola devam edebilmesi, bu manalara sarılması sayesinde mümkün oldu.

Zaman içinde yaşanan birtakım münferit ve mevziî kopuşlar ise, bu manalardan uzaklaşman­ın neticeleri olarak ortaya çıktı.

Ne yazık ki bu uzaklaşma, ana istikamett­en sapanları Risale-i Nur’daki ölçülerle tamamen çelişen savrulmala­ra sürükledi.

Her hal ve şartta meşveret esasından şaşmayan Yeni Asya camiası ise “dökülenler”in çıkardığı ilave arıza ve engellere de takılmadan yürüyüşüne devam etti ve ediyor.

Evet, özellikle zor zamanlarda bu sağlam duruşu koruyup sürdürebil­menin yolu da meşvereti çok sıkı tutmaktan geçiyor.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye