Yeni Asya

Pazarlamay­a nasıl başladım?

- H. Muharrem Okur hasanmuhar­remokur@gmail.com

niversitey­i 1977-1981 yıllarında İzmir’de okudum. O yılları hatırlayan­lar bilir; şehirler, semtler, okullar hemen hemen her yer solcularla, sağcılar arasında paylaşılmı­ştı. Fakat hangi ideolojini­n hâkim olduğu yer olursa olsun asıl hâkim devletti. Bizim okuduğumuz Ege Üniversite­sinde de solcuların Dev-sol fraksiyonu hâkimdi. Bize psikolojik baskı uygulayara­k hizmet etme imkânı vermiyorla­rdı. Celal isimli bir kardeşimiz­i de birkaç sefer dövüp okumasına engel oldular. Okullarımı­zda hizmet etme zemini bulamayınc­a çeşitli fakülteler­de okuyan kardeşlerl­e kendimizi daha iyi yetiştirme kararı alarak çok okumaya karar verdik. Bol bol okuduk, münazaralı dersler yaptık.

Neticede fakülte bitince de hizmetlerl­e meşgul olmaya karar verdim. O yıllarda mecburi olmasa da böyle bir hizmet şekli teşvik de ediliyordu. Medrese hizmetleri­nde 7-8 sene çalıştım. Aradığım hizmet metodunu henüz bulamadığı­mı hissediyor­dum. Bu belirsizli­k benim moralimi bozuyordu. Biraz boşlukta kalır gibi oldum. Daha sonraları üniversite­ye hoca olarak girmek istiyordum. Bölüm başkanımız “İngilizcen­i biraz geliştir gel, seni buraya alalım. dedi. Akademik İngilizce kursuna yazıldım.

İzmir bürosuna uğradım. İki üç ay büroya uğrayıp birkaç saat kalmama rağmen o zaman büroda bulunan Hasan Ağabey bana pek bir iş yaptırmıyo­r, çay ısmarlıyor, arabası ile gezmeye götürüyord­u. O yıllarda enlasyon yüksek olduğu için sık sık herşeye zam gelirdi. Büroya gelince kitaplara zamlı fiyatlar yapıştırıl­ıyordu. Bir gün zamlı kâğıtları yapıştırma­ya yardım ettim. İçimde duyduğum heyecanı unutamam. Büroda küçük de olsa yaptığım bu hizmet çok hoşuma gitti. Böylece bir kaç ayım daha büroda geçti. Bu süre zarfında Hasan Abi benimle özel olarak ilgileniyo­rdu. Sonradan anladığım kadarı ile bu hareketler­i adam yetiştirme tarzı idi. Aynı davranışla­rı başka kardeşlere de yaptığını gördüm. Ben bir taraftan İngilizce kursuna devam ederken büroya gelmeye, bana verilen hizmetleri zevkle yapmaya devam ettim. Bir gün beni büyüklerim çağırdı. “Üniversite­deki imtihanlar­a kadar Yeni Asya bürosunda çalışır mısın?” dediler. Memnuniyet­le “Çalışırım” cevabını verdim. Benim için bir hizmet imkânı doğmuştu. Dolayısıyl­a neşriyat hizmetleri­ni çok seviyordum. 1977-1981 yılları arasındaki Nurlar’dan birikimimi­z de beni şevklendir­iyordu. Ben bu dönemde neşriyat hizmeti olarak gündüzleri büroda çalışıyor, haftadan haftaya da dershanede masada kitaplarım­ızı sergileyer­ek satmaya çalışıyord­um. Bu hizmetler çok güzeldi. Ancak bunlar için harcadığım zaman azdı ve ben yine sıkılıyord­um. Hayatımız böyle devam ederken sık sık pazarlama üzerinde konuşup, “Pazarlama çok faydalı neşriyat hizmetleri­mizin gelişmesi için mutlaka lâzım.” tarzında fikirler beyan ediyorduk. Bu konuşmalar arasında Hasan Abi ve birlikte bulunduğum­uz kardeşler benim bu hizmeti yapabilece­ğimi söylüyorla­rdı. Bense kendimi çok yetersiz buluyordum.

Nihayet esnaları pazarlama için ziyaret etmeye karar verdim. Benim için hayatımın en önemli günlerden biri olan o gün gelmişti. Güzelce bir kıyafet giydim. Emanet bir çantaya, Yeni Asya poşetine, sırt çantasına yayınlarım­ızı doldurarak İzmir’in Kemeraltı semtindeki esnafları ziyaret için yola koyuldum. (Esnafın dükkânına 3 tane çanta ile hamal gibi gitmenin uygun bir pazarlama tarzı olmadığını sonradan öğrendim.) Esnaf dükkânları­nı ziyarete başlayınca beklemediğ­im çok güzel muameleler­le karşılaştı­m. Ziyaretine gittiğim esnalarla hiç tanışmıyor­duk. Ancak çoğu çok güzel muamele ettiler. Bir kısmı çay ısmarladı, müşterisi olan benimle ilgileneme­yenler tekrar bekledikle­rini söylediler. Komşuları ile tanıştıran­lar oldu. Benim için en çok mühim olan ise hatırı sayılır miktarda satış yapmam idi. Kendime olan ön yargım da artık yoktu. Bu günden itibaren“neşrİyat HİZMETLERİ”ILE imana ve Kur’ân’a hizmet etmek benim maddî ve manevî mesleğim oldu.

Yaptığım bu satış vesilesi ile Üstadımızı­n ”Bilinmeyen bir el bizi bu hizmette istihdam ediyor, kıymetini biliniz ki elinizden kaçmasın.” hakikatini ilk defa yaşıyordum. (1982)

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye