Yeni Asya

Trump zoru BECERDİ

ABD ILE YAŞANAN KRIZI DEĞERLENDI­REN EDAM YÖNETIM KURULU ÜYESI CAN SELÇUKI, ABD BAŞKANI DONALD TRUMP, “ÇOK ZOR BIR IŞI BECEREREK TÜRKIYE ILE AB’YI YAKINLAŞTI­RDI” DEDI.

- TÜRKİYE İLE AB’Yİ Yakınlaştı­rdı

İSTANBUL Ekonomi Araştırma Genel müdürü Can Selçuki, AB ile Türkiye’nin son yıllarda pragmatik menfaatler üzerinden ilişki yürüttüğün­e dikkat çekerek, “Trump hakikaten çok zor bir işi becererek, Türkiye ile Ab’yi yakınlaştı­rdı” değerlendi­rmesi yaptı.

WASHİNGTON ile yaşanan Brunson krizinde Türkiye’nin Abd’nin yaptırımla­rına karşı ekonomik ve siyasi seçenek arayışları, gözleri yeniden Avrupa ülkelerine çevirdi. Ekonomi ve Dış Politika Araştırmal­ar Merkezi (EDAM) Yönetim Kurulu üyesi ve İstanbul Ekonomi Araştırma Genel Müdürü Can Selçuki, Avrupa Birliği ile Türkiye’nin son yıllarda pragmatik menfaatler üzerinden ilişki yürüttüğün­e dikkat çekiyor. DW Türkçe’nin sorularını cevaplayan Selçuki, “Trump hakikaten çok zor bir işi becererek, Türkiye ile Ab’yi yakınlaştı­rdı” değerlendi­rmesini yapıyor.

Türkiye ve AB ilişkileri geliştiril­meli

Selçuki, “Trump, global ticaret anlaşmalar­ının pazarlığa açılması gerektiğin­i, çok taralı ticaret sisteminin Abd’nin zararına olduğunu ve bunları tekrar pazarlığa açacağını söyleyerek seçildi. Nitekim, Transatlan­tik ve Pasifik Anlaşmalar­ını askıya aldı. Çin’e ve Ab’ye gümrük vergileri uygulamaya başladı. Türkiye de, en son siyasi gerilimin bir parçası olarak bu politikada­n nasibini aldı. Türkiye’nin demirçelik ve alüminyum ürünlerine ilk gümrük vergisi 23 Mart’ta yürürlüğe girdi. Geçen haa vergiler iki katına çıkarıldı. Trump’ın bu duruşu, çok taralı serbest ticaretten yana olan Ab’yi son derece kızdıran bir tutumdu. Burada, AB ile Türkiye arasında ortak paydada buluşma söz konusu oldu. Doğru kullanılab­ilirse bu ortak paydada komisyonla­rın ilerletilm­esi aslında mümkün. Bu Türkiye’nin de isteyeceği bir şeydir, çünkü Türkiye şu anda dış politika portföyünü çeşitlendi­rmek durumunda” şeklinde konuştu.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye