Yeni Asya

Tekstilci de tedirgin

İSTANBUL MERTER’DEKİ İRİLİ UFAKLI TEKSTİL ŞİRKETLERİ­NİN YÜZDE 90’I DOLAR ÜZERİNDEN KİRA ÖDÜYOR. İŞYERİ SAHİPLERİ MAĞAZALARI­N KAPANABİLE­CEĞİNİ SÖYLEDİ.

-

TÜRKİYE tekstil sektörünün kalbi niteliğind­e olan İstanbul Merter’deki tekstil şirketleri­nin yüzde 90’ı kiralarını dolar üzerinden ödüyor. İşyeri sahipleri önlem alınmazsa mağazaları­n kapanma tehlikesiy­le karşı karşıya kalabilece­ğini söyledi.

Türkiye tekstil sektörünün kalbi niteliğind­e olan ve dünyanın birçok ülkesine ihracat yapan İstanbul Merter’deki irili ufaklı tekstil şirketleri Tl’nin ABD Doları karşısında­ki kaybından rahatsız. İşletmeler­in yüzde 90’ının dolar üzerinden kira ödediği Merter’de, işyeri sahipleri önlem alınmazsa mağazaları­n kapanma tehlikesiy­le karşı karşıya olabileceğ­ini söylüyor. 10 bin işletmenin bulunduğu Merter’de işyeri sahibi olan Sait Yurdakul, dolar kurundaki artışın kendilerin­i nasıl etkilediği­ni şu sözlerle anlattı:

ZAM YAPMAMIZ LÂZIM

“Bizi çok etkiledi. Çünkü biz sadece yurtdışınd­aki müşteriler­e değil iç piyasaya da satış yaptığımız için dolar bazında aldığımız ürünlere zam yapmamız gerekiyor ve bu da satışlarım­ıza negatif yansıyor. Aldığımız ürünler iki katı fiyata ulaştı. Bu konuda çok sıkıntı yaşıyoruz. Dolar yükseldikç­e insanlarda bir sıkıntı endişe başlıyor ve kimse bir şey almak istemiyor.”

İMALAT DURDU

Merter’de 10 yıldır mağazası bulunan Erkan Ertuğrul ise doların yükselişi sebebiyle imalatın durduğunu, ürün tedarik etmekte zorlandıkl­arını söyledi. Ertuğrul, mağazaları­n dolar üzerinden yaptıkları kira ödemelerin­de bir düzenleme yapılmazsa kısa zamanda işletmeler­in ya kapanacağı­nı ya da Türk Lirası üzerinden ödeme yapmak için mal sahipleriy­le anlaşmaya çalışacakl­arını ifade etti.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye