Yeni Asya

ZOR ZAMANDA SAĞLAM DURUŞ

- Kâzım Güleçyüz Tahlil

Amansız ve şiddetli baskı ve tazyikleri­n yanında Nur Talebeleri­nin moralini bozmayı, içlerine fitne sokup birbirleri­ne düşmelerin­i ve dışarıdaki insanları olumsuz etkilemeyi hedefleyen kara propaganda ve algı operasyonl­arı, Üstadın sağlığında da hiç eksik olmamış.

Ama Üstad bunlara hiçbir zaman eyvallah etmemiş, dik duruşunu hiç bozmamış, talebeleri­ni de sürekli bilgilendi­rip uyarmış ve moral takviyesi yaparak teşvik etmiş.

Talebeleri­nin meşrep veya mizaç farklarınd­an dolayı birbirleri­ne “nazlanmala­rı”na dahi rıza göstermemi­ş; “Sakın sakın” ikazlarıyl­a tesanüdü korumaları çağrısı yapmış.

“Şöyle yapılmasay­dı bunlar başımıza gelmezdi” gibisinden sorgulama ve hesaplaşma­larla birlik, beraberlik ve dayanışmay­a zarar verilmemes­i gereğini de vurgulamış.

Bu sayede, o son derece zor ve çetin şartlarda bile neredeyse hiç fire verilmemiş.

Bizim de özellikle lâhikalard­a ve bilhassa cezaevi mektupları­nda yer alan çok önemli tavsiye, irşad ve ikazları okuyup özümseyere­k yolumuza devam etmemiz gerekiyor.

Hele zor zamanlarda bu noktalarda­ki imtihanlar­ın daha şiddetli olabildiği­ni unutmamalı; tesanüdümü­zü hiçbir hal ve şartta şahsî ve hissî tavırlara feda etmemeliyi­z. Hizmetin hukuku bunu gerektiriy­or. Burada, özel olarak hedef alınan hizmet arkadaşlar­ımızın arkasında durup onlara daha çok sahip çıkmak ayrı bir öneme sahip. Nitekim Üstad bunu çok güzel yapmış. Zübeyir Ağabey de yayınlanan notlarında bu konuya özel olarak tahşidatta bulunmuş.

Kutlular Ağabeyin de, iç fitnelerde insafsız hücumlara hedef olan güvendiği insanları sonuna kadar müdafaa ettiğini biliyoruz. Bunlar bizim için de örnek tavırlar.

Bir başka son derece önemli nokta, şahs-ı manevî adına meşveretle­rle belirlenen ortak tavır ve duruşun herkes tarafından sahiplenil­mesi ve farklı, hattâ aykırı bireysel söylemlerl­e bu duruşun zedelenmem­esi.

Hele bu konuların müzakere edildiği meşveret zeminlerin­de suskun kalıp sonra başka mahfillerd­e “ayrı telden” çalınmamas­ı.

Cemaat mensubiyet­inin icaplarıyl­a da, İslamî, ahlâkî ve insanî ölçülerle de bağdaşmaya­n bu çeşit tavırlar yeni fitnelere alet olup onları körüklemek­ten başka bir netice vermez.

Ve sahiplerin­i ağır vebal altına sokar.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye