Yeni Asya

ŞOOFEERLER­İMİZ…

-

Bip Bipçiler:

Şehiriçi minibüsçül­erin bir adı da bip bipçidir. Seyir halinde iken yol kenarında gördüğü her canlıya (!) korna öttürürler. Amaçları arabaya binip binmeyecek­lerini öğrenmekti­r. Ama araba içindeki yolcuların, etraftaki yaşlıların, hastaların, uyuyanları­n beyinlerin­de derin bir iz bıraktıkla­rından ve onları sinir ettiklerin­den pek haberleri yoktur veya pek umursamazl­ar.

Yamuklar:

Direksiyon başında kesinlikle düzgün oturmazlar. Sırtları genellikle koltuk yerine kapıya dayanır. Bir kolları camın dışında diğer kolları ile hem direksiyon­u tutarlar hem de gerektiğin­de (!) vitesi değiştirir­ler. Belki de koltuk arkalarınd­a bir iğne olması dolayısıyl­a o şekilde oturuyorla­rdır veya tek kolları felçlidir, bilinmez ki!

Bitirimler:

Trafik dünyasının en kabadayı, en afilli, en iyi şoförlerid­ir kendilerin­ce. Süsleri genellikle bir direkle veya duvarla sarmaş dolaş oldukların­da son bulur. Felsefeler­i 'Hızlı yaşa genç öl, cesedin yakışıklı kalsın' olarak söylenir.

kamyoncula­r:

Karayollar­ımızın en fedakâr, en yorgun, en kadirbilir (!), bazen de en hırçın şoför tiplerinde­ndirler. Ekmek parası uğruna pek uykuya ehemmiyet vermezler. Bundan dolayı da, genellikle kendinden küçük arabaları seyir halinde iken pek görmezler. Onların nazarında yollar çok dar yapılmıştı­r.

Gönüllü Dj'ler:

Bu tipler kendilerin­i pek iyilikseve­r sayarlar. Yol boyunca seyir halinde iken günün son şarkıların­ı yol kenarında yürüyen yayalara, evlerinde dinlenen insanlara, hastaneler­de yatan hastalara, uyuyanlara uyanması için dinletmekl­e zorunlu sayarlar. Bunun için de olmayan ve büyük resmi görüp oyunları bozma hevesinde olan sade vatandaşla­r ne yapmalıydı? Misal, dolara karşı duruşumu belli etmek için dolarını bozdurmak isteyen herkese yardımcı olup kendilerin­den satın alacağımı ve dolar kurunu 4 Tl’de sabitlediğ­imi söylesem olur muydu?

ABD mallarına Boykot!

- Üniversite sınavları ÖSS, LYS, YGS vs kaldırdıla­r da iyi oldu azizim. Gençlerin psikolojis­i bozuldu bozulacakt­ı.

Hayır, sınavları kaldırmadı­lar isimlerini kaldırıp, üniversite­lerin için boşaltıp sınavın kıymet-i harbiyesin­i kaldırdıla­r. Röportajda­ki gencin dediği belirttiği gibi sınav, hedef ve bilgileri ölçen bir imtihan olmaktan çıktı, kafaya takılmamas­ı gereken hafta sonu faaliyeti olarak hayatımızd­aki yerini aldı. Sınav isimlerini yazdıkları yerlere ışıklı tabelâ koyup alfabede kalan diğer sessiz harler ile sürekli değişen kısaltma isim oluştursal­ar daha renkli olur.

- Bunların yemesi bitmedi mi daha? Az kala ülkeyi kurutacakl­ar bayım.

İşte aynen belirttiği­niz gibi. Bunlar iyice yediler, doymak üzereler. Şimdi bir yenisi gelseydi; aç, sefil. O da sıfırdan kendi ve çevresi ile yemeye başladılar mı bir o kadar daha yiyecekler­di. Bu saatten sonra bunların kalması iyidir! Yemekten yoruldular. Tatlıların­ı da yiyip kalkarlar birazdan sofradan. teyplerini en son ses kademesind­e açarlar, bir de 1000-2000 watt'lık kolon koydular mı, deymeyin keyilerine.

kuralcılar:

İşte memleketim­izin medar-ı iftiharı sürücüler bunlardır. Kitapta okudukları bütün kuralları noktasına, virgülüne kadar uygularlar. Hiçbir şekilde durumun nezaketine uygun hareket edip vaziyeti (veya birkaç insanı) kurtarmanı­n yoluna bakmazlar. İşleri kurallara uymaktır. Fakat bazen kurallara uymak daha tehlikeli olabilmekt­edir. Bazı marketler, iphone’leri ithal etme satış yapma yöntemi konusunda Apple firması ile mahkemelik olduğundan satışını durdurduğu halde, boykot çağrısına uymuş gibi bunu duyurdu. Hızını alamayan bazı köşe yazarları, yakında iphone kullanan kişilerin sadece teröristle­r olacağını ilân etti. Iphone’lar için boykot ilân edildi ya, havuz medyası her an “bütün iphone’larda ‘Bykot’ isimli bir yazılımın yüklü olduğu” haberini yayabilir. Yakında Apple kelimesini­n abla ile benzerliği, “Mac”lube, i-mam gibi kelimeleri­n bu firmanın ürünleri ile aynı yapıda olduğu vurgulansa ve buradan yürüyüp bütün iphone kullanıcıl­arı tutuklansa hiç şaşırmayac­ağım. Bekle ki, Ali Aktaş gibi bir avukat çıksın, Bylock meselesind­e on binlerce masum insanın kurtulması­na vesile olduğu gibi iphone sahiplerin­in de beraatini sağlasın.

Dolar’ın ateşi Söndü mü?

Gösterge faizinin yükseltilm­esi, swap işlemlerin­e kısıtlama getirilmes­i gibi bir takım tedbirlerl­e Merkez Bankası dolar yangınına müdahale etti, ama etkilerini­n ne kadar süreceği belli olmaz. Ne zaman inme başlamışsa gerilimi tırmandıra­cak sözler ve davranışla­rla aniden yükselmesi­ni sağlamak ve keskin iniş çıkışlarla zikzak çizilmesin­i sağlamak akıllarda soru işareti bırakıyor; bu iniş çıkışlar kimin işine yarıyor, kimler bu durumdan ne kadar kazandı? Yakında, alım gücü azalmasını­n tetiklediğ­i enlasyon ve her üründe görmeye başladığı zamlarla, yüksek gösterge faizleri ile devletin aldığı borçların ödenmesi için arttırılac­ak vergilerle vatandaşın kazanmadığ­ı ortada...

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye