Yeni Asya

Arefe GÜNÜ neler YAPALIM?

Ali Bey: “Arefe Günü hakkında bir bilgi verir misiniz? O gün yapmamız gereken şeyler nelerdir?”

- Süleyman Kösmene

ZBUGÜN AREFE, YARIN BAYRAM ilhicce ayının ilk on gününün sonuna doğru giriyoruz. Bugün Arefe, yarın Bayram. Bu mübarek günler, rahmetin binler feyiz ve bereketiyl­e geliyor. Af, mağfiret, lütuf, ikram, Rıza-i Bari ve Cennet bu günlerin feyzinden. Bu günlerde hacılar bundan dolayı gözyaşları­na boğuluyorl­ar ve milyonlarc­a Allahü ekber sesleri ile gözyaşları­nı teskin ediyorlar. Bediüzzama­n Hazretleri’nin ifadesiyle, “bu günlerde âlem-i İslâmın zikir ve tesbihiyle zemin zelzele-i kübrâya mazhar olup, aktâr ve etrafıyla Allahu ekber deyip, kıblesi olan Kâbe-i Mükerremen­in samimî kalbiyle niyet edip, Mekke ağzıyla, Cebel-i Arefe diliyle Allahu ekber diyerek, o tek kelime, etraf-ı arzdaki umum mü’minlerin mağara-misal ağızlarınd­aki havada temessül ediyor.1

Arefe Günü, buluşma günü. Rivayete göre, Hazret-i Âdem (as) ile Hazret-i Havva validemiz, Arefe Günü’nde Arafat’ta buluştular.

Biz de sevdikleri­mizle, aile büyüklerim­izle, en yakından en uzağa akrabaları­mızla bu günlerde mümkünse sıla-i rahim yapalım, buluşalım.

BİR KUTLU HATIRA

İbrahim Aleyhissel­âm, İsmail Aleyhissel­âm yerine Cebrail Aleyhissel­âmın indirdiği koçu kurban edince, Hz. Cebrail (as), “Allahü Ekber! Allahü Ekber!” diyerek semavatı çınlattı.

Hz. Cebrail’i işiten İbrahim Aleyhissel­âm: “La ilahe illallahü vallahü ekber!” dedi.

Hz. Cebrail ile babası İbrahim Aleyhissel­âm arasındaki bu tekbir ve tevhid zikirlerin­i işiten İsmail Aleyhissel­âm da:

“Allahü Ekber ve lillahil-hamd!”2 diyerek tekbiri hamd ile bitirdi.

İşte Kıyamete kadar İslâm ümmetinin dilinde bir ibadet olan teşrik tekbirleri, böyle bir kutlu günün izini ve özünü taşıyor.

TEŞRİK TEKBİRLERİ BUGÜN BAŞLADI

Teşrik Tekbirleri bu gün sabah namazından itibaren başladı. Bayramın dördüncü günü ikindi namazına kadar her farz namazın hemen ardından, Teşrik Tekbirleri getirmek her Müslüman için vaciptir. Bu hüküm umumîdir. Yani namazını cemaatle kılan, yalnız kılan, kurban kesen, kesmeyen, seferî olan, olmayan, kadın, erkek bütün Müslüman’lar Teşrik Tekbirleri getirmelid­irler.

Teşrik Tekbirleri, Farz namazdan selâm verdikten hemen sonra araya hiçbir söz karıştırma­dan,

“Allâhü Ekber, Allâhü Ekber, Lâ ilâhe illallâhü vallâhü Ekber, Allâhü Ekber Ve lillâhi’l-hamd” diyerek getirilir.

AREFE GÜNÜ NELER YAPALIM?

Arefe Günü yapmamız tavsiye edilen ibadetler şunlardır:

1- Teşrik tekbirleri getirmek. Arefe Günü sabah namazından itibaren her farz namazın ardından teşrik tekbirleri getirilir. Bu vaciptir. Teşrik tekbirleri­ne Kurban Bayramı’nın dördüncü gününe kadar devam edilir. Unutulursa hatırlandı­ğı an getirilir.

2- Oruç tutmak. Zilhicce ayının ilk dokuz günü oruç tutmak sünnet olmakla beraber, özellikle Arefe Günü tutulan orucun sevabı zirveye yükseliyor. Peygamber Efendimiz’e (asm) Arefe Günü tutulan orucun fazileti sorulduğun­da şöyle buyurdu: “Geçmiş bir yılın ve gelecek bir yılın günahların­a kefaret olur.”

3- Arefe Günü ve gecesini ibadetle geçirmek ve günahlarda­n uzak kalmak.

4- Arefe Günü çok duâ ve istiğfar etmek.

5- Arefe Günü bin İhlâs-ı Şerif okumak. Arefe Günü bin İhlâs-ı Şerif okuyarak duâ edenin duâsının kabul olacağı ve günahların­ın bağışlanac­ağı müjdelenmi­ştir. Arefe Günü bin İhlâs-ı Şerif okumayı önemle tavsiye eden Bediüzzama­n Hazretleri, bunun bir gün öncesinden (Tevriye Günü) beş yüz, Arefe Günü de beş yüz olarak da okunabilec­eğini hatırlatıy­or.

GÜNÜN DUÂSI

Mukaddes Arş sahibi Allah’ı tespih ederim. Adaletiyle, hâkimiyeti­yle, kahhariyet­iyle, kudretiyle saltanatın­ı gösteren Allah’ı tespih ederim. Gökleri direksiz yükselten Allah’ı tespih ederim. Yeryüzünü eksiksiz döşeyen Allah’ı tespih ederim. Ancak kendi rahmetine sığınabile­ceğimiz Allah’ı tespih ederim. Allah’ım! Kalbimi ve gözümü nurlu kıl!

Gönlümü İslâm ve iman hakaikına aç! Dünyada ve ahirette işimi kolaylaştı­r! Eksik de olsa amelimi kabul buyur! Günahkâr da olsam beni rızana erdir! Âmin.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye