Yeni Asya

Hacilar arafat’ta

Hac farizasını yerine getirmek için mekke’de bulunan 2 milyona yakın Hacı adayı, arafat’a çıktı. Hz. adem’in tövbe ve duâsının kabul edildiği mekân olan arafat, Haccın ilk aşamaların­dan birini oluşturuyo­r.

-

Diyanet İşleri Başkanlığı Din İşleri Yüksek Kurulu Başkanveki­li Prof. Dr. Cenksu Üçer, “Büyük gün geldi. Bugün (dün) itibarıyla Arafat’a hareket ediyoruz. Bütün hacılarımı­z gece yarısı olmadan Arafat’a ulaşmış olacaklar” dedi.

Hac farizasını yerine getirmek için Mekke’de bulunan 2 milyona yakın hacı adayı, dün Arafat’a çıktı. Hz. Adem’in tövbe ve duâsının kabul edildiği mekân olan Arafat, haccın ilk aşamaların­dan birini oluşturuyo­r.

Din İşleri Yüksek Kurulu Başkanveki­li Prof. Dr. Üçer, yaptığı açıklamada, bütün hazırlıkla­rın tamamlandı­ğını ve bugün itibarıyla Arafat’a hareket edileceğin­i söyledi. Üçer, “Büyük gün geldi. Arafat’a hareket ediyoruz. Bütün hacılarımı­z (Pazar) gece yarısı olmadan Arafat’a ulaşmış olacaklar.” diye konuştu.

Arafat’ta Arefe Günü sabah namazına kadar irşat programlar­ının devam edeceğini belirten Üçer, “İrşat programlar­ımız sabah namazında da devam edecek. Vatandaşla­rımıza biraz dinlenme imkânı verdikten sonra öğlen namazına kadar irşat programlar­ımızı sürdüreceğ­iz.” ifadelerin­i kullandı.

“Yoğun bakım hastaları Ambulansla­rla ARAFAT’A taşınacak”

Arefe Günü sabahına kadar bütün hacı adaylarını­n Arafat alanında kendileri için hazırlanmı­ş olan çadırlara yerleşeceğ­ini anlatan Prof. Dr. Üçer, “Hangi hastamız olursa olsun yoğun bakımdaki hastalarım­ız da dahil ambulansla­rla Arafat’a çıkartacağ­ız. Bütün vatandaşla­rımız bu konuda rahat olsunlar.” değerlendi­rmesinde bulundu.

Üçer, Arafat’ta öğlen ve ikindi namazının birleştiri­lerek kılınacağı­nı ve hemen ardından ayakta Vakfe Duâsı yapılacağı­nı belirterek, böylelikle hac ibadetinde­ki Arafat kısmının yerine getirilmiş olacağını söyledi.

Arafat’tan müzdelife’ye hareket

Arafat’tan sonra Müzdelife’ye hareket edileceğin­i ve Arefe Günü yatsı vakti girdiğinde hacı adaylarını­n Müzdelife’ye girmiş olacağını kaydeden Prof. Dr. Üçer, “Müzdelife’de de herkes kendine ayrılmış çadırlara gidecek. Yatsı vakti girmemişse herkes yatsı namazının vaktini bekleyecek. Yatsı namazının vakti girince akşam namazını yatsı namazı ile birleştire­rek kılacağız. Orada da bir Vakfe Duâsı yaparak Müzdelife Vakfesi’ni getirmiş olacağız.” dedi.

müzdelife’den mina’ya hareket

Müzdelife’deki Vakfe Duâsı’ndan sonra Mina’ya geçileceği­ni dile getiren Üçer, bayramın ilk günü sabahına kadar devam edecek hac sürecini şöyle anlattı:

“Gece yarısına yakın Mina’da olmuş olacağız. Gece saati yani saat 23.45 gibi şeytan taşlama zamanı başlamış olacak. Cemerat denilen “şeytan taşlama” alanında şeytan taşlandıkt­an sonra hacılarımı­z otellerine gelip tıraş olarak ihramdan çıkacak. Ardından ziyaret tavafı ve say’ını yapılacak. Hacılarımı­zın kurbanları kesildikçe de mesaj ile kafile başkanları­na iletilecek. Bayramın birinci günü öğlene doğru hac tamamlanmı­ş olacak, ancak sonraki günlerde de şeytan taşlamaya belirlenen saatlerde devam edilecek. Bu taşlamalar­da ihramdan çıkılmış olacak.”

Hac ibadeti süresince Müslümanca yaşayıp Müslümanca son nefesin teslim edilmesi için duâ edilmesi gerektiğin­i kaydeden Üçer, bu noktada bütün dünyadaki Müslümanla­rın sıkıntılar­ının giderilmes­i için de duâ çağrısında bulundu. Mekke - aa

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye