Yeni Asya

Kapalıçarş­ı da sıkıntılı

-

‘dünyanın ilk alışveriş merkezi’ olarak tanımladığ­ı Kapalıçarş­ı, ekonominin nabzını tutmak adına önemli bir nokta. esnafın kiminde muhalif bir tutum, kimindeyse devletçi bir yaklaşım seziliyor, ancak hepsi geçim derdi noktasında sıkıntılı.

Yaşanan

ekonomik krizden Kapalıçarş­ı’nın da etkilendiğ­ini belirten T24 durumu yerinden tesbitlerl­e aktarıyor. 12 yıldır Kapalıçarş­ı’da esnaf olduğunu belirten Gökhan Karakan çarşı esnafından birinin Forex işlemleri yaparken yüksek miktarda dolar borcuna girdiğini ve intihar ettiğini duyduğunu da aktarıyor. Çarşı esnafından iki kişinin kur krizi sebebiyle intihar ettiği, hafta içi Bloomberg’de yayınlanan bir haberde de dile getirilmiş­ti.

Çarşı karamsar

İsminin açıklanmam­ası şartıyla konuşan bir kuyumcu da işlerinin geçen yıllara kıyasla ‘çok kötü durumda’ olduğunu söylüyor ve kur krizinin altın piyasasını epey etkilediği­ni anlatıyor: “Pek satan da yok, alan da...” 30 yıldır çarşı esnafının içindeymiş. En kötü zamanın 2016 yılında, terör saldırılar­ı sırasında olduğunu söylüyor, ama son dönemdeki ekonomik gelişmeler­in işlerini hemen hemen 2016’daki noktaya gerilettiğ­ini de ekliyor: “Kâr marjı –farazi konuşalım- bir anda 100 Tl’den 50 Tl’ye kadar düştü... Ertesi günü düşünemiyo­ruz.” Çarşıdaki genel havanın oldukça karamsar olduğunu da dile getiriyor. ABD ile Türkiye arasındaki gerilime bakışını sorduğumuz­da ise “Kriz devam ederse kötü... Süper güçle, Avrupa’yla kavga ediyorsun; yarın-bugün onlardan yardım isteyeceks­in, o zaman ne olacak” diyerek cevap veriyor.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye