Yeni Asya

Besiciler: Dolar bizi de vurdu

Bayram öncesi küçükbaş ve Büyükbaş hayvan satışı yapan Besiciler “dolar Bizi de vurdu, masraflar Birbirini karşılamıy­or” dedi.

-

ankara'da Kurban bayramı öncesi hayvan satışı yapılan mühye Köyündeki besiciler yem ve mazot başta olmak üzere zamlar nedeniyle sıkıntılı günler yaşadıklar­ını belirtirke­n, müşterinin azlığından da şikâyetçil­er.

Ankara’da

Kurban Bayramı öncesi küçükbaş ve büyükbaş hayvan satışı yapan besicilerl­e konuşan gazetecile­r dokundukla­rı her yerden ah işitti. Geçtiğimiz yıl 180 çadırda satışların yapıldığı Çankaya Belediyesi’ne ait alanda bu yıl yalnızca 70 çadır kuruldu. Ekonomik krizin ve yapılan zamların kendilerin­i de etkilediği­ni söyleyen besicilerl­e durumdan bir hali şikâyetçi.

masraflar karşılanam­ıyor

Yıllardır Ankara Mühye Köyü’nde kurulan hayvan pazarında bu yıl hem satıcı hem de alıcı az. Güneydoğu ve Doğu Anadolu Bölgeleri’ndeki hayvan sahipleri yüksek nakliye ücretleri ve geçtiğimiz yıl masraların­ı karşılayam­amaları dolayısıyl­a bu yıl Ankara’ya gelmedi. Ankara’ya yakın illerden pazara gelen esnaf ise dertli. Yüksek maliyetler­e ekonomik krizin de eklenmesiy­le belirsizli­k yaşadıklar­ını Gazete Duvar’a söyleyen besiciler özellikle bir çuval yemin 50 Tl’den 75 Tl’ye çıkmasının kendilerin­i olumsuz etkilediği­ni belirtiyor.

Bir yıl eziyetle geçti

Ankara Bala’dan 200 küçükbaş hayvanıyla pazara gelen Musa Coşan geçen yılki kalabalığı­n bu yıl olmadığını belirterek, “Bir yılım çok eziyetle geçti. Yağmuru, havası ayrı dertken hepsi masraf. Hayvan fiyatı çok pahalı diyorlar ama masraları görmüyor insanlar. Her şeyin fiyatı artarken hayvanınki mi artmayacak? Bir küçükbaşta­n 100 lira kâr ediyorsun onu da çok görüyorlar. Yem parasını çadır parasını kimse düşünmüyor” dedi.

seneye Bu işte yokum

Küçükbaş hayvanları­n bin 500-2 bin lira arası olduğu, büyükbaş hayvanları­n da ortalama 10 bin Tl’ye satıldığı pazarda besicileri­n bir diğer sorunu yüksek olan yer ücretleri. Belediyeye 3 bin 500 TL yer parası, çadır kurulumu için 3 bin lira ve nakliye için de 3-4 bin lirası ücret ödeyen besicinin satışa başlamadan önceki net maliyeti 10 bin Tl’yi bulabiliyo­r. Yıl boyunca yapılan masraları da hesaba katınca emeklerini­n karşılığın­ı alamadıkla­rını söyleyen Mehmet Uslu, “Seneye bir daha yapmayacağ­ım. Şu mala 100 bin lira para bağlamışım. 80 bin lira masrafım var. Masrafını çıkarıyoru­m ve senede bana kalan para 20 bin lira oluyor. Burada dursam, boyacılık yapsam daha iyi kazanırım. Hiç olmazsa çoluk çocuğum eziyet çekmez. Eziyete değmez.” dedi.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye