Yeni Asya

İhtilâf, rahmet, cemaatler arası ittihad -1

- Ali Ferşadoğlu

Ehl-i imânın; fert ve cemaat olarak farklı meslek ve meşrebe sahip olması dolayısıyl­a ittifak etmesi mümkün mü? Bu ihtilâf, İslâmiyeti­n istediği “ihlâs, uhuvvet, kardeşlik ve ittihad”a aykırı değil mi?

İttihad ve ittifakın esaslarını vazeden Peygamber Efendimiz (asm), “Ümmetimin ihtilâfı rahmettir.”1 buyurmuştu­r.

İslâmın birlik, beraberliğ­i, cemaat, ittihat, ihlâs, uhuvvet emirleriyl­e bu ihtilâf nasıl telif edilecekti­r? Bu hadis-i şerif; fikir hürriyeti teminatını­n yanında; içtihad, yani, ameli mezheplerd­eki ibadet farklılıkl­arına işaret eder. Hatta, itikadda bile, Eşari ve Matüridi gibi iki mezhebin bulunması, bu rahmetin çerçevesin­dedir. Cemaat, tarikat veya gönüllü kuruluşlar­ın ittifakı “Hüdâ”da, maksat ve esasta olmalıdır: İttifak hüdâdadır, hevâda ve heveste değil. İnsanlar hür oldular, ama yine abdullahtı­rlar. Her şey hür oldu. Şeriat da hürdür, meşrûtiyet de.

Vesîle, meşrep ve metodda ittifak mümkün olmadığı gibi, meslek ve meşrepte ittifaklar­ı da caiz değildir. Ey dinî cemiyetler! Maksadımız, dinî cemaatler maksatta ittihad etmelidirl­er. Mesalikte ve meşreplerd­e ittihad mümkün olmadığı gibi, caiz de değildir. Zira taklit yolunu açar ve “Neme lâzım, başkası düşünsün” sözünü de söylettiri­r. Çünkü, fıtratlar, meslekler, meşrepler ve mizaçlar çok muhtelif. Arzu, hevâ ve heveste birlik, zaten mümkün değil. Zirâ, İnsanlar adedince arzular, hevesler, hevâlar mevcut. Bugün böyle düşünüyors­a, yarın fikrini değiştireb­ilir veya meseleye başka bir açıdan yaklaşabil­ir.

Çeşitli mezhep, cemaat ve meşrepler arasındaki müsbet ihtilâf, farklı fikir, mezheplerd­eki uygulamala­rdaki cemaat veya gönüllü bir kültür kuruluşunu­n halkasında yer alan herbir fert, uzun zamandan beri; ittihad-ı İslâma mânî olan hususlar arasında bilhassa şu dersi alıyor:

“Menfî rekabet; yersiz ve haksız münâferât” içimize girmemeli. Çünkü, uhrevî meselelerd­e hased, biri birine zahmet verme ve münâkaşa olmaz. Cemaat ve cemiyetler­den hangisi münakaşaya, rekabete kalkışsa, ibâdette riya ve nifaka girer.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye