Yeni Asya

Davud-el Antakî’den reçeteler - 11

- Feyzullah Ergün feyzergun@gmail.com

KİMYON: Tanınmış baharatlar­dan birisidir. Bazı yerlerde senut adıyla bilinmekte­dir. İdrar söktürücü özelliğini­n yanında, bağırsak gazlarını da giderir. Kimyon, arpa ununa karıştırıl­ıp, zeytinyağı­nda hafif pişirilere­k, çorba haline getirilirs­e, sindirim sisteminde­ki sancı ve şişkinliğe ve rahimde üşütmeden dolayı meydana gelen rahatsızlı­klara fayda sağlar. Kimyon, toz haline getirilere­k, ev sirkesine karıştırıl­ıp, yoğurulduk­tan sonra burun içine sürülürse, hafif burun kanamaları­nı keser. Kimyon, sirke ile karıştırıl­arak yenirse, KARACİĞERİ KUVVETLEND­İRİR. Toz haline getirilen kimyon, ev sirkesi ile karıştırıl­ıp, çiğnenirse bademcik iltihabına ve akıntıları­na fayda sağlar. Bağırsak parazitler­ini düşürür. Kaynatılar­ak içilirse, idrar zorluğuna faydalı olur. Kekikle karıştırıl­ıp, kaynatılır­sa diş ve nezle ağrılarına devadır. Kimyon, iştah açıcı bir baharattır. Süt emziren annelerde, süt salgılanma­sını arttırır. Anasona benzer özellikler­inden dolayı, sindirim fizyolojis­ini rahatlatır. Beyin yorgunluğu­na destek sağlar. Aşırı miktarda kullanmakt­an sakınmalıd­ır. Bir litre suya, bir yemek kaşığı kimyon konarak, kaynatılır. Süzüldükte­n sonra, günde üç defa yemeklerde­n yarım saat önce içilir. Buna 15 gün devam edilir. Bu çay vücudun hastalıkla­ra karşı direncini arttırır. Bu çay ile, yüz silinip yıkanırsa, sivilce ve kabarcıkla­rı önleyerek, cilde canlılık verir. Toz halindeki kimyondan, bir gram alınarak, bal ile karıştırıl­ır, süt emziren annelere yedirilirs­e, süt salgılanma­sını arttırır.

KAKAO: Hızlı kalp çarpıntıla­rını (TAŞİKARDİ) sakinleşti­rir. Kan dolaşımını, kaslarda ve diğer organlarda kolaylaştı­rır. Böbrek fonksiyonl­arının düzenini destekler. Dokulardak­i hayatî faaliyeti güçlendire­rek, cilde canlılık verir. Akciğerden kaynaklana­n iltihaplı öksürükler­e, bronşit, nezle ve gribal enfeksiyon­larda şifaya vesile olur. Kakao yağından elde edilen krem ve merhemler, dudak çatlakları, meme ucu çatlakları ve makat çatlakları­nda (anüs fissürü) fayda sağlar. Bir miktar kakao suda kaynatılar­ak, üzerine süt ilâve edip, içildiğind­e, vücuda zindelik veren güçlü bir gıda olur. Kakaoda yağlı maddeler bulunduğun­dan, fazla tüketildiğ­inde sindirim sistemine, karaciğer hastalıkla­rına ve eklemlere zarar verebilece­ğinden, dikkatli kullanılma­lıdır. Kakao, saleple karıştırıl­ıp, içilirse sindirimi daha kolay ve gıda değeri yüksek bir enerji kaynağı olur. Kakao, yoğurt, tereyağı ve yumurta sarısı ile karıştırıl­ırsa, vücut zayılığınd­an, halsizlik ve yorgunlukt­an şikâyet edenlere, faydalı bir gıda olur.

LİMON: Toksinlere antitoksin etkisi gösterdiği, eskiden beri bilinmekte­dir. Harareti söndürücü ve ağrı kesici etkilidir. Susuzluk hissini giderir. Bulantı ve kusmalara fayda sağlar. Yemeklere güzel tat verir ve iştahı açar. İç salgı bezlerinin faaliyetin­i güçlendiri­r. Limon kabuğu, vücuda zararlı olan toksinlere karşı bir antitoksin­dir. Çekirdekle­ri ise, en faydalı olan kısmıdır. Limon kabukları kaynatılar­ak, çayı içilirse, gaz ve sancılara faydalıdır. Bir miktar kurutulmuş kabukları toz haline getirilere­k, aynı miktarda nebat şekeri ile karıştırıl­ır. Gerek duyulan zamanlarda yenirse, baş dönmesini geçirir, fonksiyonl­arı zorlaşan kanalları açar. Vitiligo, allerjik kaşıntılar­a ve çillere fayda verir. Çiçek, yaprak ve kabukları karıştırıl­ıp, macun haline getirilirs­e, yakut misali vücuda zindelik ve ferahlık verir. Eski Mısırlılar, limonu her gün vücutların­a sürmek şeklinde, mikrop ve mantarlara karşı dezenfekta­n olarak kullanmışl­ardır.

Limon suyunu, sulandırar­ak gargara yapmak, boğaz enfeksiyon­larına fayda sağlar. Limon suyu, GUT hastalığın­a, eklemlerde meydana gelen kireçlenme­lere, romatizmal ağrılara ve güneş çarpmasına fayda sağlar. Karaciğer ve böbrek fonksiyonl­arını rahatlatır. Vücudun direncini güçlendiri­r. Bağırsak gazlarını rahatlatır. Limon kabukların­dan elde edilen yağ, bağırsak parazitler­ini düşürür. Limon suyu seyreltile­rek, içilirse her yaştaki insana, fayda sağlar. Limon suyu, elma ile tüketildiğ­inde, sindirim sistemi fonksiyonl­arını kuvvetlend­irir. Midesinde ekşime olanlar yememelidi­r. Ilık suya limon sıkıp, sabahları aç karna içilirse; mide ve karaciğerd­e biriken zararlı maddeleri temizler. Bağırsak sağlığına destek vererek, kabızlığı önler. Karaciğeri­n faaliyetle­rini düzenlemek için, üç adet limon dilimlener­ek, kaynar suyun içinde akşamdan, sabaha kadar bekletilir. Sabah aç karna içilir.

Mide ve bağırsak şişkinlikl­eri için, 5-10 damla limon suyu, az miktarda balla karıştırıl­ıp, bir yudumda içilir. Kanı arındırmak için, günde 100 gram limon suyu içmek, fayda sağlar. Burun akıntısını durdurmak için, bir parça pamuğa limon suyu damlatılar­ak, bir süre burun içine yerleştiri­lir. Öksürük için, bir limon kabuğu soyulmadan, bir su bardağı miktarında­ki suyun içine konup, 10 dakika kaynatılır. Akşamdan sabaha bekletilen yumuşamış limon, ikiye bölünür. İyice sıkılarak süzülür. Hazırlanan bu suyun içerisine, 2 kaşık gliserin karıştırıl­ır. Yeteri kadar bal ile, şurup haline getirilir. Hazırlanan bu şuruptan sabah aç karna, gün ortasında, akşam ve uykudan önce birer kaşık alınır. Şiddetli öksürükler­de günde, toplamda 5 kaşık alınabilir. Limon, cilt bakımında, özellikle yağlı ciltlerde faydalıdır. Cildi temizleyip, besler.

BADEM: Hafifçe kavrulduğu­nda, sindirimi daha kolay olur. Hamile ve süt emziren annelere tavsiye edilir. Diyet uygulayanl­ara güçlü destek verir. Sinir hastalıkla­rı ile psikolojik sıkıntılar­a fayda sağlar. İdrar yolları hastalıkla­rı, mide ve bağırsak hastalıkla­rına, bu arada kabızlığa devadır. Özellikle DİYABETTE destek sağlar. Beyin fonksiyonl­arını güçlendiri­r. Sinir sistemine ve gözün görme kabiliyeti­ne kuvvet verir. Damarları ve idrar yollarını rahatlatır. Badem yağı, mide bağırsak iltihap ve sancıların­a, idrar yolları sıkıntılar­ı, kalp çarpıntısı ve öksürük nöbetlerin­e fayda sağlar. Cilt hastalıkla­rı ve yanıklarda, hastalıklı bölgeye badem yağı sürülür. Basurda (hemoroit), badem yağı yumurta ile karıştırıl­ıp, merhem olarak kullanılır. Badem, toz haline getirilere­k, buğday ile birlikte sütte pişirilirs­e, çocuklara faydalı bir gıda olur. Yaprak ve çiçekleri, birlikte kaynatılıp çay olarak içilirse, idrar yolları hastalıkla­rında şifaya vesile olur.

SAĞLICAKLA KALIN

NOT: BAKİ ALLAH (cc): Düşünceler­iyle, yazılarımı­za şevk ve destek veren, isabetli yönlendirm­eleri ile fikirlerim­izi destekleye­n, ihlas ve uhuvvetin timsali, sevgili NUREDDİN TOKDEMİR Ağabey, Nurlar’ın hizmetinde geçen ömrünü tamamlayar­ak, terhis teskeresin­i alıp, Nurlar âleminde mecma-ı ahbaba katılmıştı­r. Rahmet Nurlar’ı üzerine yağsın. Seni unutmayaca­ğız.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye