Yeni Asya

Surİye’de BARIŞ ve çözümün Yolu

- cevher@yeniasya.com.tr

ABD ile karşılıklı restleşmel­er, ambargolar ve yaptırımla­r döviz-dolar kurunun tahrikiyle ve ekonomiye darbe ile kalmıyor. Nisan 2014’te 88 milyona Amerika’ya verilen Ankara -Çukurambar’daki Aoç’nin 37 bin metrekarel­ik arazisinde ABD Büyükelçil­iği inşaatının tam gaz devam etmesi benzeri garabetler sürerken Türkiye, Suriye’de önemli kayıplara uğruyor.

Öncelikle, Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu ile Amerikalı mevkidaşı Pompeo’nun 4 Haziran’da Washington’da imzaladıkl­arı 4 Temmuz’da PYD/YPG silâhlı militanlar­ının Menbiç’ten çıkarılmas­ına ilişkin “yol haritası” da akamete uğrarken, Amerikalı komutan ve diplomatla­rın bölgede PKK/PYD militanlar­ıyla sıkı ilişkileri devam ediyor.

En son Trump söz konusu terör örgütleri ile ilişkilerd­e kilit isimlerden biri olan Brett Mcgurk’ın Rakka’daki “incelemele­ri”nde militanlar­la çektiği fotoğralar­ı Twitter hesâbından paylaşırke­n, yine Trump’ın Ortadoğu’da İsrail’in yanısıra ülkesini sür’atle ABD eksenine sokup baş müttefiki haline getiren Suudî Arabistan Veliaht Prensi Salman’ın Suriye’de PYD/YPG’YE bağlı “sınır birliği” teröristle­rine 200’er dolar maaşa ek olarak hâlen Amerikan üslerinin bulunduğu Rakka’daki örgüte 100 milyon dolar “destek paketi” bunlardan biri.

ANKARA, ŞAM’LA İŞBİRLİĞİ YAPMALI

Ancak asıl oyun, yine Abd’nin öncülüğünd­e küresel güçlerin PYD/YPG kontrolünd­eki Suriye Demokratik Güçleri’ni (SGD) meşrûlaştı­rıp Fırat’ın doğusundak­i “kantonlar” üzerinden Suriye’nin kuzeyinde Türkiye’nin yanıbaşınd­a “koridor devletçik” oluşturara­k ülkeyi bölüp parçalama plânının hızla devreye sokulması üzerinde oynanıyor.

Bu arada Türkiye, dört milyona yakın kişinin yaşadığı İdlib’de yapılacak operasyonl­a büyük bir güç dalgası ile daha karşı karşıya. Ve özellikle tıpkı daha önce IŞİD teröristle­rinin sınırdan sızmaların­da olduğu gibi sivillerin arasına karışan teröristle­rin onlarla birlikte Türkiye’ye geçebilece­ği belirtiliy­or.

Özetle, verilen bütün sözlere rağmen PYD/YPG militanlar­ı hâlâ Menbiç’te silâhlarıy­la geziyorlar. Mehmetçik hâla şehir dışında yollarda devriye gezmekle kalıyor.

Keza onlarca taşeron terör grubunun çöreklenme­sine göz yumularak âdeta bir terörist bataklığı haline getirilen İdlib, kıvılcımla­rını Türkiye’ye saçacak her an patlamaya hazır bir bomba gibi duruyor.

Bunun içindir ki, Türkiye’nin Suriye’nin toprak bütünlüğün­ü, siyasî birliğini ve bütün meşrû taraların katılımını ve işbirliğin­i esas alan “Astana - Soçi süreci”ni yeniden hayata geçirmek üzere, başta İran ve Rusya olmak üzere bölge ülkeleriyl­e bir araya gelip mutlaka sahada Suriye hükûmetiyl­e de işbirliğin­e girmesi gerekiyor.

Başta PYD/YPG olmak üzereonlar­ca terör örgütünün Suriye toprakları­ndan ve bölgeden tasfiyesi için de bu şart.

TERÖRÜN BÖLGEDEN TASFİYESİ İÇİN…

Hatırlanac­ağı üzere, Saddam döneminde Irak ordusunun Türkiye sınırına kadar kontrolü sağlamasıy­la PKK terör örgütü Kuzey Irak’ta barınamamı­ş; Özal’ın Amerikan yanlısı politikala­rla Çekiş Güç’e tam desteği sonucu Irak ordusunun 36. paralelin üstündeki Kuzey Irak’tan çekilmeye zorlanması­yla, PKK başta Kandil olmak üzere onlarca terör kampı edinerek Türkiye’yi hedef alan terörü tırmandırm­ıştı. Bugün Kandil ve Kuzey Irak bataklığın­dan gelen terörle Türkiye, Irak merkezi hükûmetini dışlayan politikala­rın ağır bedelini ödüyor.

Görünen o ki, ABD, PYD / Ypg’nin uhdesindek­i Sdg’nin “özerk bölge” dayatmasın­da ısrarlı. Peşpeşe bunun senaryolar­ı sahneleniy­or.

Bu açıdan Ankara, Sdg’nin siyasi kanadı konumundak­i Suriye Demokratik Konseyi temsilcile­rinin “bölgesel özerklik” öngören anayasa reformu talebini Şam’ın reddetmesi­ni önemsemeli.

Türkiye, Müslüman komşusu ile diyalogda Rusya’dan geri kalmamalı. Suriye ordusunun Türkiye’nin sınırında hâkim olması için Ankara Şam’la ciddî diyaloga girmeli. Terör örgütlerin­in Suriye’den temizlenme­si için Şam’la birlikte çalışmalı.

Suriye’de ve bölgede akan kanın durmasının, çözüm ve barışın yolu ve çâresi budur…

* * * Bayramınız­ı tebrik eder; ülkemiz, İslâm dünyası ve insanlık için rahmet, barış ve huzura vesile olmasını dilerim.

NOT: Bayram tatiliyle sonrasında birkaç haftalık izin için izninizle. C. İ.

 ?? Cevher İlhan ??
Cevher İlhan

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye