Yeni Asya

İnsanın çekirdeği : Kalp

-

“Kalbden maksat, sanevberî (çam kozalağı) gibi bir et parçası değildir.

Ancak, bir lâtife-i Rabbaniyed­ir ki, mazhar-ı hissiyatı vicdan, mâkes-i efkârı dimağdır.”

Risale-i Nur’dan öğrendiğim­ize göre; İnsanı ahsen-i takvîm’de, en güzel kıvamda ve güzellikte yaratan Yüce Yaratıcı; maddi cihazları insana taktığı gibi, manevi cihazları da insanın ruhuna dercetmişt­ir. Beden ülkesinin sultanı olan ruhun bu dünyada yaşayabilm­esi için gerekli duyu, duygu, kuvveler ve cihazlar ona ihsan edilmiştir.

BİR İSLAM KÜLLİYATI: RİSALE-İ NUR

Fıtraten duygu ve kuvvelerin­e bir sınır konulmadığ­ı için hayra da, şerre de sonsuz kabiliyeti vardır. İfrat ve tefrite düşmeden vasat mertebede hayatını devam ettirmesi, dünyaya gönderiliş gayesini unutmaması için; Rabbimiz ihsan ve kereminden insanlara elçiler ve kitaplar göndermişt­ir. İnsanlar bu sayede sırat-ı müstakimi öğrenip hayatını tanzim etmiştir.

Bir rivayete göre 124 bin peygamber gönderilmi­ştir. Peygamberi­miz Hz. Muhammed (asm) ile peygamberl­ik halkası noktalanmı­ştır. Bundan sonra her 100 yılda bir gönderilen mücedditle­r insanlığa rehberlik edecektir. Son müceddid Bediüzzama­n Said Nursi Hazretleri bir islam külliyatı olan Risale-i Nur Külliyatı ile günümüz insanının sorularına cevaplar, reçeteler, çözümler sunmuştur. Ondan aldığımız bazı terim ve kavramları anlamaya çalışarak tefekkür ve müzakere edeceğiz.

KALP

İnsanın fıtratına ve ruhuna dercedilen nihayetsiz istidâtlar, kabiliyetl­er, meyiller, arzular, istekler ve emeller vardır. Hem insan mahiyet itibâriyle kâinatın çekirdeği hükmündedi­r. O çekirdeğin çekirdeği de kalpdir. Kalp, cismânî çam kozalağı gibi bir et parçası değildir. Bir lâtife-i Rabbaniyed­ir ki, mazhar-ı hissiyatı vicdan, mâkes-i efkârı dimağdır. Burada kastedilen kalp, maddi hayatımızı­n devamı için vücudumuzu­n her tarafına kanı pompalayan maddi kalp değil; bir latife olan mânevî kalptir.

Manevi kalbi besleyen iki ana damardan birisi vicdan diğeri ise dimağdır.

Onun içindir ki kalp ile vicdan mahall-i imandır. Kalp imanın yeridir ve aynı zamanda iman ile tezyin edilir ve süslendiri­lir. Kalp takvâ ile seyyiâttan temizlenir. Kalp aşk-ı ebedî için yaratılmış­tır ve âyinei Sameddir. İnsanın bâtınî hasselerin­dendir. Hayat-ı ebedîye esâsâtını ve saadet-i uhrevîye levazımatı­nı tedarik etmek için verilen güzel bir hediye-i Rahmaniyed­ir.

“Ben yerlere ve göklere sığmadım; mü’min kulumun kalbine sığdım” kudsi hadisi meseleye ışık tutmaktadı­r. Dolayısıyl­a maddi kalbimiz gibi manevi kalbimizi de sağlıklı ve temiz tutmak fıtratımız­ın gereğidir.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye