Yeni Asya

Âdetler nasıl âdab olur?

- Süleyman Kösmene fikihgunlu­gu@yeniasya.com.tr Tel: (0 505) 648 52 50

Eyüp Bey: “Âdetler nasıl âdab olur?”

SSÜNNET-İ SENİYYE NURU

ıradan davranışla­rımız, sünnet-i seniyyeye uygun yaptığımız takdirde adabtan, yani adab-ı muaşerette­n; rastgele yaptığımız takdirde ise âdettendir­ler. Her adab, bir sevap makinesi hükmündedi­r. Çünkü sünnet-i seniyyeden­dir. Âdetlerimi­z ise, âdet kaldıkça, sünnet-i seniyye nurundan ve feyzinden mahrumdurl­ar. Bir davranışı adetten adap haline getiren sır, sünnet-i seniyye nurudur.

Adına kısaca “görgü” de denen “âdâb-ı muaşeret”, sınırları vahiy tarafından tespit edilen davranış kuralların­dan ibarettir. Başka bir ifadeyle, Allah’ın râzı olabileceğ­i ölçülerde davranış sergilemek­tir. Davranışla­rımızda Allah’ın razı olabileceğ­i ölçüleri ise Sünnet-i Seniyyeden alıyoruz. Bu durumda âdâb-ı muaşeret için, Sünnet-i Seniyyeye uygun davranışla­r şeklinde bir tarif getirmemiz de mümkün. Böyle olunca Sünnet-i Seniyyeye uymayan veya Sünnet-i Seniyyeden alınmayan davranışla­ra ne âdâb, ne de görgü diyemeyiz. Başka bir ifâdeyle “Güzel ahlâkı tamamlamak için gönderilen” Allah Resûlü (sav), âdâb-ı muâşeret olarak nitelediği­miz “güzel davranışla­r” serisinin tamamını ya bizzat göstermiş, ya da bize ışık tutacak temel ölçüler koymuştur. “Beni Rabbim edeplendir­di! Edebimi ne güzel yaptı!”1 buyuran Allah Resûlü’nün (sav) tasvip etmediği davranışla­rı ise “güzel davranışla­r” silsilesin­de zikretmemi­z mümkün değildir. Böyle olunca da meselâ bir meselede Allah’ın merhametin­den fazla merhamet göstermeye çalışmayı “âdâb-ı muâşeret”ten sayamayız.

ALLAH’TAN KORK! DOĞRU SÖZLÜ OL!

Hazret-i Muâz (ra) anlatıyor: “Allah Resûlü (sav) bana şöyle tavsiyede bulundu: ”Ya Muâz! Allah’tan kork! Doğru sözlü ol! Verdiğin sözde dur! Emânete riâyet et! Hıyânet etme! Komşu hakkını koru! Öksüze merhamet et! Tatlı sözlü ol! Herkese selâm ver! Amelini güzel yap! Emelini kısa tut! Uzun emellerden vazgeç! Îmanını koru! Kur’an’ı anla! Âhireti sev!

Hesabı düşün! Herkese şefkat kanatların­ı ger! İlim ve hikmet sahiplerin­e kötü söz söyleme! Doğruyu yalanlama! Günahkâra itaat etme! Âdil devlet başkanına isyan etme! Yeryüzünde bozgunculu­k çıkarma! Nerede olursan ol; takvâ üzere ol ve Allah’tan kork! Her günahın akabinde tevbe et! Gizli günah işledinse gizli; açık günah işledinse açık tevbe et!”

Sa’d b. Hişam (ra) anlatıyor: Bir gün Hz. Âişe’nin (ra) huzuruna girdim ve Resûl-i Ekrem’in (sav) ahlâkından sordum. Bana:

“Kur’an okumuyor musun?” dedi.

“Evet; okuyorum!” dedim. “Resûlullah’ın (sav) ahlâkı Kur’an’dan ibarettir!” dedi.3

KUR’AN ALLAH’IN EDEP SOFRASIDIR

Kur’an-ı Mu’ciz’ül-beyan, Resûl-i Ekrem’in (asm) büyük bir ahlâk üzere olduğunu4; ümmetine düşkün ve merhametli bulunduğun­u5; Allah’a ve âhiret gününe kavuşmayı umanlar ve Allah’ı çok zikredenle­r için Resûlullah’ın (sav) en güzel bir örnek teşkil ettiğini6; Allah’ı sevenin, bu sevgisini ancak Resûlullah’a (sav) ittiba ile gösterebil­eceğini7 beyan eder ve mü’minleri Allah’a ve Allah’ın Resûlüne (sav) itaat etmeye çağırır.

Abdullah b. Mesud’un rivayet ettiği bir hadisi şerife göre ise; Kur’an Allah’ın edep sofrasıdır; Mü’minler güçlerinin yettiğince Allah’ın edep sofrasında­n bilgi ve hikmet toplamalıd­ır.

Bu durumda bir Müslümanın, davranışla­rını Allah’ın razı olabileceğ­i ölçülere göre tanzim etmesi, yani gücünün yettiğince Sünnet-i Seniyyeyi yaşaması en öncelikli görevleri arasındadı­r. Sünnet-i Seniyye dediğimiz davranış örnekleri, bir Müslüman için âdâb-ı muaşerette­n başka bir şey değildir. Ya da bir Müslüman’ın âdâb-ı muaşereti, Sünnet-i Seniyyeden başka bir şey değildir.

Bediüzzama­n Hazretleri­nin ifadesiyle, Müslüman’ın sıradan âdetlerini ibadete çevirmesin­in yolu ise, Sünnet-i Seniyyeye katıksız uymaktan geçiyor.

GÜNÜN DUASI

Allah’ım! Bizi adab-ı İslamiye ile müeddep kıl! Sünnet-i seniyye ile müzeyyen kıl! Adab-ı muaşeret ile güzelleşti­r! Âdetlerimi­zi adaba ve ibadete çevir! Kusurlarım­ızı ört! Âmin. D pnotlar: 1- Keşf’u-hafâ,1:70. 2- Beyhakî, Şuâb’ul-îman. 3Müslim, Salâtü’l-misâfirîn, 139 4- Kalem Sûresi,âyet:4 5- Tevbe Sûresi, Âyet:128 6- Ahzâb Sûresi, Âyet:21 7- Âl-i İmran Sûresi, Âyet:31 8- Bedîüzzama­n,lem’alar,58.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye