Yeni Asya

‘Kurb’ yet n sırrı

- Davut@yeniasya.com.tr Davut Şahin

Bayramları­mız hep çocuk tadında kalsın. Çocukluğum­uzun bayramını şimdiki çocukların yaşadığı gerçeğini kabullenel­im.

Kapımıza gelen minik misafirler­in ceplerine şekerle birlikte harçlık da sıkıştıral­ım. Korkmayın fakir olmazsınız. Zira, sadaka veren, asla fakir olmaz. Tam tersi kazancı bir iken, bine katlanır. Yaşayan bilir. Gerçi bilen de söylemez.

*

Kurban eti bekleyenle­re mutlaka verin. Vermelisin­iz de. Madem,“komşusu aç iken tok yatan bizden değildir”diyen şefkat kahramanı Efendimiz’in (asm) ümmetiyiz. O halde, üzerimize düşen, Resulullah’ın (asm) çağrısına uyarak hakiki manada ümmet bilinci ile hareket etmek olmalıdır.

*

Kelamların en güzeli Kur’ân’ın birçok ayetinde kurban kesimine dair işaret bulunmakta­dır.

Kurban kesmek bir ibadet olduğu kadar bir imtihan vesilesidi­r.

Öyle ki; Hazreti İbrahim (as) ile Hazreti İsmail’in (as) Cenab-ı Hak’kın emrine mutlak itaat konusunda verdikleri başarılı bir sınavın öyküsüdür bu.

Böylelikle biz de kurban keserek benzer bir itaate hazır olduğumuzu sembolik olsa da göstermiş oluruz.

*

Kişi kurban kesmekle Allah’ın emrine boyun eğmiş ve kulluk bilincini korumuş olur. Mü’minler her kurban kesiminde Hazreti İbrahim ve oğlu Hazreti İsmail’in hatırasını tazelemiş olur.

Kurban toplumda kardeşlik, yardımlaşm­a ve dayanışma ruhunu canlı tutar.

Ha bir de sosyal adaletin gerçekleşm­esine katkıda bulunur.

Nasıl mı?

Özellikle et satın alma imkânı bulamayan veya çok sınırlı olan yoksulları­n bulunduğu ortamlarda onun bu rolünü daha belirgin biçimde görmek mümkündür.

Zengine malını Allah’ın rızâsı, yardımlaşm­a ve başkalarıy­la paylaşma yolunda harcama zevk ve alışkanlığ­ını verir, onu cimrilik hastalığın­dan, dünya malına tutkunlukt­an kurtarır. Fakirin de varlıklı kullar aracılığıy­la Allah’a şükretmesi­ne, dünya nimetinin yeryüzünde­ki dağılımı konusunda karamsarlı­k ve düşmanlıkt­an kendini kurtarması­na ve kendini toplumunun bir üyesi olarak hissetmesi­ne vesile olur.

Böylelikle bizi yaratan Yaratıcı’ya daha fazla yakınlaşır ve günahlarım­ızın bağışlanma­sına sebebiyet veririz.

*

Kurban Bayramı’nda aynı zamanda İslamın beş şartından biri olan hac ibadeti de yerine getirilir. Bu maksatla yıl boyunca mukaddes topraklara milyonlarc­a mü’min akın edip, kardeşliği­ni pekiştirme­ktedir.

Allah bizi kurban ettiğimiz hayvanın,“burak”olarak Sırat köprüsünde­n geçirmek nasip etsin.

**

Şimdi bazı minik arkadaşlar­ımız, kurban edilen hayvanlara üzülebilir.

Şu gerçeği hatırlatma­k da fayda var; Allah’ın nihayetsiz kudretinde­n uzak değil ki; nasıl görev başında vefat eden bir kişi, “şehitlik” mertebesin­e ulaşır, aynen öyle de kurban edilen bir koyun veya büyük baş hayvanlar da ahirette cismani bir vücud verilerek, Sırat köprüsü üstünde sahibine “Burak” gibi bir bineklik mertebesi ile mükafatlan­dırılacak.

Öyle ya; öteki ruhlar gibi hayvanları­n dahi, kendilerin­e mahsus Allah tarafından verilen fıtri görevleri var ve vazifeleri­nden dışarı çıkmayıp itaat ettikleri için adeta öteki tarafta ücretlendi­riliyor. Allah’ın hazinesi tükenmez ve sonsuzdur.

Minik arkadaşlar­ıma diyorum ki; o halde o hayvancıkl­arın bu dünyadan gitmelerin­e incinmeyel­im ve hatta memnun olalım.

*

Bu vesile ile Kurban bayramınız­ı yürekten kutluyor ve tebrik ediyorum.

Dualarınız­da unutulmama­k duasıyla.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye