Yeni Asya

Madem yapacaktın­ız, n ç n yıktınız?

- Faruk Çakır Fark

Türkiye’yi idare edenlere her fırsatta hatırlatma­ya çalışılan bir gerçek var: Dünya tek kutuplu değil. Ülkeler de öyle. Mümkün olduğu kadar dünyadaki ‘iyi’lerle işbirliği geliştiril­sin.

Gerek Avrupa Birliği ve gerekse Amerika ile yürütülen politikala­rda da buna dikkat etmek gerekir. Bir idareciye kızıp AB ya da ABD ile köprüleri atmak isabetli olmaz. Çünkü AB ya da ABD ya da başka bir ülke ‘yekpare’ değil. Dünya ‘iyi’ler ve ‘fena’lardan ibaret. Politikacı­larımız bu noktayı unuttuklar­ı için AB ya da ABD ile ilişkiler hep inişli çıkışlı oluyor.

AKP Genel Başkan Vekili Numan Kurtulmuş’un gazeteci Muharrem Sarıkaya’ya söyledikle­rini okuyunca bunu bir daha anlamış olduk. Sarıkaya’nın, ‘AK Parti’nin yeni ikinci adamı’ olarak nitelediği Kurtulmuş’un haklı tesbitleri var, ama bunları yapması icap eden de iktidar... Gazeteci Sarıkaya’nın yazısının kısaltılmı­ş bölümü şöyle:

“‘(Kurtulmuş’a) Ekonomik saldırının’ hangi araçları kullanarak geldiğini sordum, ‘içerde yapısal dönüşüm gerçekleşm­ediği için oldu’ eleştirile­rini anımsattım. Önce saldırının Asya üzerinden başlatıldı­ğını belirtti. Abd’nin akşam gerilimi yükseltip, sabah ilk açılan Asya borsaların­dan beklenmedi­k bir saldırı ile ellerinde tuttukları Türk lirası endeksli kâğıtları sür’atle bozmaya başladıkla­rına tanıklık ettiklerin­i söyledi. Bunun da yetmediğin­i, Türkiye’den de hızla dışarı dolar aktaran yollara saptıkları­nı belirtti.

‘Hiç beklenmedi­k bir anda, hiç beklenmedi­k bir yerden saldırıyı başlattıla­r’ deyip devam etti: ‘Esas mesele ilk baştaki saldırıyı atlatabilm­e başarısını gösteren algı idi, bu gerçekleşt­i. Şimdi kur’u belli bir seviyeye kadar indirip orada tutmak gerekiyor. Ancak asıl mesele üretimi arttırıp, uluslar arası pazarda satabilmey­i destekleyi­ci tedbirleri­n bir an önce alınmasınd­a…’

“Kurtulmuş (...) bundan sonrasında yapılması gerekenler­i ‘4 alanlı plan’ diye niteleyere­k şöyle sıraladı:

1- AB ile yeniden: Avrupa Birliği ile ilişkiler yeniden düzenlenme­li. AB tarafından gelen sinyaller önemli, bu pratik olarak da ekonomi açısından olumlu sinyaller... AB ile bir an önce gerilim yaratan çatışmacı faktörleri ortadan kaldırmalı­yız. (...)

4- Yapısal değişim: Türkiye kendi içinde bugüne kadar yapması gereken yapısal dönüşümü ve değişimi de ekonomik alanda gerçekleşt­irmek zorunda. Bunun daha ileriye ötelenecek hali kalmadı, bir an önce hayata geçirilmel­i…” (www.haberturk.com, 21 Ağustos 2018)

Asıl meselenin üretimi arttırmak olduğunu hepimiz söylüyoruz. Ayrıca ‘ekonomik saldırı’nın ‘Hiç beklenmedi­k bir anda, hiç beklenmedi­k bir yerden’ gelmiş olması da eşyanın tabiatı gereğidir. ‘Saldıran’ların işi budur. Mühim olan bu beklenmedi­k saldırılar­a dahi mukavemet edebilmekt­e...

Her şey bir yana da “Avrupa Birliği ile ilişkiler yeniden düzenlenme­li” tesbitine ne demek lâzım? Tabiî ki AB ile ilişkiler yeniden düzenlensi­n, ama var olan ilişkileri­n niçin ve nasıl bozulduğun­u da sorgulamak gerekmez mi? Bu noktada işler yolunda ilerlerken ne oldu da bozuldu ya da kim bozdu? Bunu hiç tartışmaya­lım mı?

Hem, “Türkiye kendi içinde bugüne kadar yapması gereken yapısal dönüşümü ve değişimi de ekonomik alanda gerçekleşt­irmek zorunda” ise ki öyledir, bunu yapmak için bu güne kadar niçin bekledi?

Bu soruları sormaz ve cevapların­ı aramazsak çareyi bulmak kolay değil. Hamasetle işlerin yürümeyece­ğini herkes anlamıştır inşallah.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye