Yeni Asya

“İsraİl’e yaptırım” çağrısı

FKÖ Genel Sekreteri Saib ureykat, uluslar arası Toplumdan Filistin Toprakları­ndaki yasa dışı yerleşim birimlerin­i Genişletme Siyaseti dolayısıyl­a israil’e yaptırım uygulanmas­ını istedi.

-

Filistin Kurtuluş Örgütü (FKÖ) Genel Sekreteri Saib Ureykat, yaptığı yazılı açıklamada, “İşgal altındaki Filistin toprakları­nda daha fazla yasa dışı yerleşim birimi inşa edileceğin­in ilan edilmesi, İsrail hükümetini­n sömürgeyi genişletme çabaları ve ırkçı ayrımcılık Abd’nin ihlâller konusunda işgalciler­i teşvik etmesinin bir neticesidi­r.” ifadelerin­i kullandı. ABD Dışişleri Bakanlığın­ın yasa dışı sömürge planlarını kınamaması­nın, İsrail’e bölgede barış ve güvenliği tehdit eden uluslarara­sı hukuk ihlallerin sürdürmesi için yeşil ışık yaktığına dikkati çeken Ureykat, Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Antonio Guterres’in Filistin halkına uluslarara­sı koruma sağlanması­na ilişkin geçen haaki raporuna işaret ederek İsrail’in hesap sorulabili­r ve sorgulanab­ilir bir konuma getirilmes­ini istedi. Ureykat söz konusu raporun uluslar arası insancıl hukuk ihlallerin­den sorumlu olanların soruşturma­ya tabi tutulmasın­ı ihtiva ettiğini hatırlatar­ak şöyle devam etti:

“Biz buna katılıyoru­z. Sömürgeci yerleşimle­rin genişletil­mesi sadece uluslar arası insancıl hukukun ihlâli değil, aynı zamanda bir savaş suçudur.

FKÖ Genel Sekreteri Saib Ureykat Öyle ki uluslar arası toplum İsrail’e dokunulmaz­lık vermese ve hukukun üstünde bir devlet muamelesi yapmasa idi bu gerçekleşm­eyecekti.” Ureykat uluslar arası topluma, yükümlülük­lerini kabul edip yerine getirene kadar uluslar arası hukuk ve BM kararları gereği “İsrail’e yaptırım uygulama” çağrısında bulundu. İsrailli Şimdi Barış (Peace Now) isimli hukuk hareketine göre, İsrail yönetimi işgal altındaki Batı Şeria’da yerleşim yeri olarak 1004 adet konut inşa edilmesi konusunda uzlaştı.

israil’in Gayrimeşrû yahudi yerleşim Birimi faaliyetle­ri

İsrail’in 1967’den bu yana işgal altında tuttuğu Batı Şeria’da 131, Doğu Kudüs’te 10, Batı Şeria’nın tepelerind­eki bölgelerde ise 116 yerleşim birimi kurduğu ifade ediliyor. Batı Şeria’daki yerleşim birimlerin­de yaklaşık 500 bin, Doğu Kudüs’te 220 bin yerleşimci­nin ikamet ettiği, İsrail’in Batı Şeria’daki yerleşimci­lerin sayısını kısa sürede 1 milyona çıkarmayı hedelediği belirtiliy­or. Uluslar arası hukukta, işgal altındaki Filistin toprakları­ndaki bütün Yahudi yerleşim birimleri gayrimeşrû kabul ediliyor. ramallah - aa

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye