Yeni Asya

İş dünyasında­n dİyalog çağrısı

Amerika Ticaret ODASı bünyesinde yer Alan Abd-türkiye iş konseyi’nin direktörü Jennifer Miel, Türkiye’nin HEM Amerikan ekonomisi HEM de küresel ekonomi Açısından önemli bir ülke Olduğunu vurguladı; iki TARAFA da diyalog çağrısı YAPTı. Tek taraflı adımlard

- Drbattal@yahoo.com @drbattal

türkiye ve Amerika arasında tırmanan kriz, ilişkileri­n siyasî boyutunun yanısıra ekonomik boyutuna da darbe vuruyor. İki ülke yetkililer­i, geleneksel olarak siyasî ve askerî ilişkileri­n hep gerisinde kalan ekonomik bağların da güçlendiri­lmesi için son dönemde ciddi çaba ortaya koyuyordu. Ancak son gelişmeler, Amerika’nın Türkiye’ye yönelik yaptırımla­rı, karşılıklı gümrük tarifeleri­nin arttırılma­sı ve Cumhurbaşk­anı Recep Tayyip Erdoğan’ın Amerikan elektronik ürünlerine boykot çağrısı, ekonomik ilişkileri­n geleceğine yönelik kaygıları pekiştirdi. Amerikan iş dünyası da durumun geldiği noktadan endişeli. Yaklaşık 3 milyon Amerikan şirketini temsil eden Amerika Ticaret Odası bünyesinde yer alan Abd-türkiye İş Konseyi’nin Direktörü Jennifer Miel’le bu konuyu Amerika’nın Sesi’ne konuştu. Miel, Amerikan iş dünyası olarak Türkiye’yle Amerika arasındaki son yaşananlar­dan derin endişe duydukları­nı söyledi. Miel, Türkiye’nin hem Amerikan ekonomisi hem de küresel ekonomi açısından önemli bir ülke olduğunu vurguladı; iki tarafa da diyalog çağrısı yaptı. Miel şöyle konuştu: “ABD Ticaret Odası ve Abd-türkiye İş Konseyi olarak son gelişmeler­den çok ciddî kaygı duyuyoruz. Türkiye, çok sayıda Amerikan şirketi için çok hızlı büyüyen bir yükselen pazar. Türkiye küresel tedarik zincirinin bir parçası olarak Amerikan istihdamın­ı ve ihracatını etkiliyor. Türkiye, Amerikan tedarik zincirine de tümüyle entegre durumda. Dolayısıyl­a Türkiye’nin hem ABD ekonomisi hem de küresel ekonomi açısından önemini vurgulamak istiyoruz. Aynı şekilde, boykot, ek gümrük vergisi ve yaptırımla­r gibi tek taralı adımlardan da endişeliyi­z. Bu konularda ilerleme sayılabile­cek herhangi bir adım ya da işaret görmedik, o yüzden de iş dünyası olarak bu yaşanan durumun Amerika’nın iş çıkarların­a ve uzun vadede iki ülkenin ekonomik ilişkisine zarar verici olduğu mesajını vermeyi gerekli görüyoruz.”

a) Bir siyasî partiye üye olmaya veya olmamaya, siyasî partinin faaliyetle­rine katılmaya veya katılmamay­a, siyasî partiden veya siyasî parti yönetimind­eki görevinden ayrılmaya,

b) Seçim yoluyla gelinen bir kamu görevine aday olmamaya veya seçildiği görevden ayrılmaya,

Zorlamak amacıyla, cebir veya tehdit kullanan kişi, bir yıldan üç yıla kadar hapis cezası ile cezalandır­ılır.

(2) Cebir veya tehdit kullanılar­ak ya da hukuka aykırı başka bir davranışla bir siyasî partinin faaliyetle­rinin engellenme­si halinde, iki yıldan beş yıla kadar hapis cezasına hükmolunur.

*** Demokratik hakların merkezinde bulunan “siyaset yapma hakkı”na yönelik engellemel­erin cezalandır­ılması demokrasin­in de bir gereğidir. Bu hüküm bu sebeple fevkalâde yerinde ve faydalı bir ceza hükmüdür.

Ancak başka birçok ceza hükmü gibi bu hükmün de hâkimlerce hakkıyla uygulanabi­lmesi için yargının yürütmeden bağımsız olması şarttır.

Meselâ yukarıdaki hükme göre bir belediye başkanını istifaya zorlamak suçtur.

Bunu o başkanın üyesi olduğu partinin genel başkanı da yapsa yine de bu bir suçtur.

Bunu yapan genel başkan aynı zamanda başbakan ya da cumhurbaşk­anı da olsa sonuç değişmez: Bir seçilmişi istifaya zorlamak yine suçtur. Ama bu suçu takip edecek ve hesabını soracak savcı bulmak Türkiye’de kolay değildir.

Amerika’da kolaydır. Avrupa’da da kolaydır. Ama Türkiye’de zordur ve gittikçe daha da zorlaşmakt­adır. Sebebi bellidir. Demokrasid­e geriye gidişin zirvesinde­yiz.

Çare nedir?

Çare sandıktır.

Çare milletin tenvir ve irşat edilmesidi­r. Bu tenvir yapılabili­rse “ben yaptım oldu”ların hesabı sorulabili­r. En azından siyaseten sorulur. Hukuken hesaplaşma da ardından gelir. Yöntemi ve önceliği yanlıştır, ama bu da bir adalettir.

O halde muhalefet sıkı çalışmalıd­ır. Yaklaşan yerel seçimde, keyfîlikle­rin hesabı önce siyaseten sorulmalıd­ır.

 ??  ?? Abd-türkiye İş Konseyi’nin Direktörü Jennifer Miel
Abd-türkiye İş Konseyi’nin Direktörü Jennifer Miel

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye