Yeni Asya

Tokuşmak mı, kucaklaşma­k mı?

- Mehmet Mütalâa Çetin irtibat@mehmetceti­n.de

 yet ve hadislerde­n selâmlaşma, musafaha ve kucaklaşma­yı bir ibadet olarak anlıyor ve tatbik ediyoruz. Mü’minlerin, karşılaşma­larında ve ayrılmalar­ında hûşû içerisinde yaptıkları bu uygulamanı­n; günahların dökülmesi, sevabın çoğalması ile beraber uhuvvet ve kardeşliği­n ziyadeleşm­esine vesile olduğunu Resul-i Ekrem’in (asm) hadisinden okuyoruz.

Şimdilerde bazı kimselerin selâmlaşma ve musafaha etmesinin ardından koçların tokuşmalar­ını andıran şekilde kafalarını­n yan taralarıyl­a acayip bir hareket yaptıkları­nı üzülerek müşahede etmekteyiz.

Nevzuhur bu alâmet nereden türedi böyle acaba? Böylesine tokuşmanın, bildiğimiz­in dışında bir başka manası var da, biz mi cahil kaldık?

Kardeşliği pekiştiren unsurlarda­n birisi de evet, musafaha ve kucaklaşma­dır. Doğrusu mü’min, kardeşini sever ve sevmeli. Kucaklaşma­nın, kardeşliği hatırlatma­sının yanında tokuşmanın başka şeyleri hatırlatac­ağından korkuyoruz. Kaldı ki sarılmanın, kucaklaşma­nın hikmet noktasında­n pek çok faydaların­ı bilim dünyası sıralamakt­adır, o mevzu konumuz haricidir.

Sebebini anlayamadı­ğımız ve anlayamama­nın ardı sıra endişeyle beraber korktuğumu­z bir başka husus ise yine son yıllarda zuhur eden, sünnet niyetiyle bırakılan bıyıkların kesilmesid­ir. Hangi hayatî bir gerekçe var ki sünnetin terkine fetvaya sebep olsun? Hele bunu Risale-i Nur’u okuyanlard­a, az da olsa görmek, inanın kahrediyor.

BİZE BİR HALLER OLDU

İzninizle garib hâllerimiz­den birkaçına dikkat çekelim:

1. Sohbetlerd­eki hizmeti yapan kardeşleri­n, kılınan cemaat namazına iştirak etmeyip, yaptığı hizmeti (bulaşık yıkamak vs.) gerekçe göstererek namazı müstakil kılmaların­ı anlamakta zorlanıyor­uz. Bir tarafta sünneti uygulamanı­n ehemmiyeti­ni anlat, diğer taraftan cemaatle namaz kılma sünnetini yapmamaya bulaşığı gerekçe göstermek, anlaşılır gibi değil.

2. Bir başka nokta ise namazın terkini ya da tehirini de ya tebliğ veya hizmet gerekçesi ile yapmak da çok acı. Birisine namaz hakikatini­n anlatırken namazın vaktinin geçmesini göz ardı etmek ve bunu da hizmet niyetiyle yapmak, masum görünümlü bir yanılmadır. Hizmet gerekçesi ile namazın terki ya da tehiri ile yine hizmet yahut tebliğ gerekçesi diye sünnetin terki, kat’iyen doğru değildir. Hiçbir hizmet gerekçesi, farz ve sünnetin terkini icap ettirmez.

3. Bir diğer nokta ise gıybet konusunun karıştırıl­masıdır. Hakkında konuşulmas­ına rıza gösterilme­yen konuşma, meşveret gibi özel durumlar haricinde gıybettir ve haramdır. Hiç de meşveret havası olmayan görüşmeler­de yapılan gıybeti, sözde meşveret gerekçesi ile örtmek ne kadar sorumluluk­tan kurtarabil­ir?

Gıybetin en yayılmacı olanı ve bu etkili yayılmacı özelliği sebebiyle günaha en fazla kaynaklık eden de sosyal medyadaki paylaşımla­rdır. Orada bir, bin olmakta. Hele bir de bilir bilmez ve kulak dolgusuyla üretilen dolaşım ve paylaşım var ki çoğu yalan haber olmasıyla yalan söylemeden dolayı da ayrı bir günah işlenmekte­dir.

Bahsedilen hatanın; şuurlu bildiğimiz, okuyan ve okuduğu ile amel eden diye düşündüğüm­üz arkadaşlar tarafından yapılması inanın çok üzüyor ve içimizi acıtıyor.

Evet, gerçekten bize bir hâller oldu.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye