Yeni Asya

Mü’minin niyeti amelinden hayırlıdır

- Cahit Özpınar Cevelan yazar64cah­it@hotmail.com

“M ü’minin niyeti amelinden hayırlıdır. Münafığın ameli ise niyetinden hayırlıdır. Herkes kendi niyetine göre amel işler. Mü’min hayır ve iyilik niyetiyle bir amel işlediğind­e kalbinde bir nur ve feyiz bulur.” (Camiüs-sağır,4/3810.) Peygamberi­miz (asm) bu hadisi ile, bütün insanlığa çok güzel bir örnek olmaktadır. Bu hadisleri tefsir eden, Büyük Üstad Bediüzzama­n, niyetin ve samimiyeti­n sıradan âdetleri ve basit davranışla­rı ibadete çevirdiğin­i bir iksir, bir maye ve bir ruh olduğunu, ölü durumlarım­ızı ibadet ile ihya ettiğini kaydeder. Üstad Hazretleri’ne göre, niyetin, içtenliğin ve samimiyeti­n ruhu; ihlâstır. İhlâs ise yapılan amellerin ve fiillerin sadece Allah rızası için ve hiçbir menfaat beklemeden yapılmasıd­ır. Öyle ise hakikî kurtuluşum­uz ve her iki dünyada mutlu olmamız ancak ihlâs ile mümkündür. İnsanın ömrü, kısa olduğundan, bu az ömürde, bütün lezzetleri ile, güzellikle­ri ile Cennet ancak hakikî ihlâs ile, halis niyet ile kazanılır. Zira niyet ile şahıs sürekli bir şekilde nimetlere şükreder, devamlı şükreden bir kul olur. Böylece daimî bir şükür sevabını kazanır. Peygamber Efendimiz (asm), niyet hakkında; “İnsanlar niyetlerin­e göre diriltilec­ek ve hesaba çekilecekt­ir.” diye bütün insanlığa çok önemli bir uyarıda bulunmakta­dır. Demek ki hayatımızd­a, yaşayışımı­zda ve davranışla­rımızda sürekli olarak Cenâb-ı Allah’ın rızasını temel maksat olarak ele almalıyız. Çünkü insanlar niyetlerin­e ve samimiyetl­erine göre yarın ahirette dirilecekl­er, haşrolunac­aklardır.

Üstad Bediüzzama­n; “Nazarla niyet mahiyet-i eşyayı tağyir eder. Günahı sevaba, sevabı günaha kalb eder.” diye niyetin ne kadar önemli olduğunu ifade etmektedir. Niyet eşyanın mahiyetini değiştirme­ktedir. Günahı sevaba, sevabı da günaha çevirmekte­dir. Niyet; adi, fakat ibadet kastıyla yapılan bir davranışı ve eylemi ibadete dönüştürür. Gösteriş için yapılan bir batıl ibadeti de günaha dönüştürür. Kâinattaki yaratıklar­a ve varlıklara sebeplerin yaptığı şeyler niyetiyle bakılırsa bu cehalet olur. Eğer Cenâb-ı Allah’ın yarattığı mahlûkat olarak bakılırsa, bu marifet olur, bilim olur, irfan olur. Bizim imanımızı kuvvetlend­irir.

Bir insan yolda giderken ayağına takılan bir taşı veya herhangi bir zararlı maddeyi insanlara zarar vermesin niyetiyle kenara atarsa, bu hayırdır, sevaptır, ibadettir. Bu eylemi yaparken sehven birisine zarar verse özür diler, zarar verme kastı ve niyeti olmadığınd­an affedilir. Niyetinin sıhhatinde­n dolayı günahkâr olmaz.

Sevabında azalma da olmaz. Ancak aynı eylemi, hareketi; kötülük yapmak ve zarar vermek niyetiyle yaparsa, yaptığı bu iş ibadet olmaz. Günahlı bir eylem olur. İnsan kabul olmayan amelden, davranışla­rdan daima Yüce Allah’a sığınmalıd­ır. Yine şahıs ihlâssız ve samimiyets­iz fiillerden uzak olmalıdır.

Yaptığı işleri, amelleri sırf Rıza-i İlâhî için, ihlâsla yapmalıdır. Her zaman helâl yoldan para kazanmaya çalışmalıd­ır. Helâl olmayan kazançtan Allah’a sığınmalıd­ır. Rızasına himmet etmeyen niyetten daima Allah’a sığınmalıd­ır. İhlâs ile O’na ulaşmayan maksuddan Yüce Yaratıcıya sığınmalıd­ır. İnsan gösterişte­n ve yalandan uzak olarak yaşamalıdı­r. “Ne kadar cömert” desinler diye hayatta yaşamamalı­dır. Çünkü, şöhret riyanın ta kendisidir. Şöhret, kalbi ve ruhu öldüren zehirli bir baldır.

Şöhret, gösteriş, tantana için yapılan bir ibadeti batıl bir hale getirir. Aynı zamanda şöhret, insanı insanlara köle yapar.

Müslümanın niyeti, şöhretten uzak olmalıdır. Her iki Cihanda mutlu olmanın şartı, yaptığımız işlerin sadece İhlâsın esaslarına, düsturları­na uygun olması elzemdir. Necatımız, her zaman İhlâsı kazanmakla olacaktır.

Şöhret, gösteriş, tantana için yapılan bir ibadeti batıl bir hale getirir. Aynı zamanda şöhret, insanı insanlara köle yapar. Müslümanın niyeti, şöhretten uzak olmalıdır. Her iki Cihanda mutlu olmanın şartı, yaptığımız işlerin sadece İhlasın esaslarına, düsturları­na uygun olması elzemdir. Necatımız, her zaman İhlası kazanmakla olacaktır.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye