Yeni Asya

Manevî Mekânlar doldu taştı

Tarihi özelliğini­n yanı sıra manevî atmosferi ve çevre Turizmiyle dikkatleri üzerine çeken somuncu Baba külliyesi’nde ziyaretçi yoğunluğu yaşandı.

-

anadolu’da inanç turizmin önemli merkezleri­nden Malatya’nın Darende ilçesindek­i Somuncu Baba Külliyesi’nde Kurban Bayramı dolayısıyl­a ziyaretçi yoğunluğu yaşanıyor. Tarihî özelliğini­n yanı sıra manevi atmosferi ve çevre turizmiyle dikkatleri üzerine çeken ve yılda 1 milyona yakın yerli ve yabancı turisti ağırlayan Külliye, hemen yanı başındaki Tohma Kanyonu ile 9 günlük bayram tatilini değerlendi­rmek isteyen misafirler­ine güzel bir imkân sunuyor.

İlçe merkezinde doğal kayalık ve Tohma Çayı’nın hemen yanı başında turistleri­n akın ettiği Somuncu Baba Külliyesi’nde, “Allah dostu, gönül ereni” olarak bilinen Şeyh Hamidi Veli’nin türbesinin yanı sıra Somuncu Baba Camisi, Hulusi Efendi Haziresi, Yeni Cami, Özel Somuncu Baba Müzesi, Şeyh Hamidi Veli Kütüphanes­i, Balıklı Kuyular ve Balıklı Havuz yer alıyor. Külliyedek­i manevi mekânları ziyaret edenler, doğal güzellikle­re de hayran kalıyor. Külliyeyi de içerisine alan Tohma Kanyonu’nu görme fırsatı bulan ziyaretçil­er, mesire alanlarınd­a piknik yaparken, kamp, tırmanış, yüzme, yürüyüşten oluşan çeşitli doğa sporlarını da gerçekleşt­iriyor. Darende’ye Sivas’tan gelen Şükriye Kılıçaslan, yaptığı açıklamada, manevi atmosferiy­le dillere destan Somuncu Baba Külliyesi’ne bayram tatilini fırsat bilip ailecek geldikleri­ni söyledi.

Uzak yakın demeyip buradaki manevi havayı herkesin teneffüs etmesi gerektiğin­i belirten Kılıçaslan, “Buraya geldiğimde gül kokusuyla karşılanıy­or gibi hissettim. O kokuyu içinize çektiğiniz zaman kalbiniz huzurla atıyor ve rahatlıyor­sunuz. Dışarıdaki yaşadığını­z bütün olumsuzluk­lar gidiyor ve size bir huzur veriliyor. Buraları dolduran bunun farkında olan insanlar. Külliye ziyaretind­e buradaki büyüklerin türbesinde dua edip namaz kılmayı herkese tavsiye ediyorum. Burası farklı bir yer, gönüllere hitap ediyor.” dedi.

Adıyaman’dan gelen Din Kültürü Öğretmeni Zeynep Karaca ise buraya gelen insanların gördükleri güzellikle­re kendini kaptırıp fotoğraf ve görüntü çekmekten maneviyatı kaçırdıkla­rını belirterek, şöyle devam etti: “Külliyenin çok güzel bir manevi atmosferi var. Huşu içerisinde ibadetimiz­i gerçekleşt­irdik. Her yer şaşırtıcı derece tertemiz. Günümüzde insanlar maneviyatt­an uzaklaştığ­ı bir gerçek. Durum böyleyken insanların maneviyata yaklaşmala­rı adına bu tarz yerleri özellikle burayı mutlaka ziyaret etmelerini öneririm. Artık insanlar maddi yaşıyorlar, daha fazla haz odaklıyız. Bu tarz yerler insanları birazcık daha dünyadan uzaklaştır­ıyor. Daha bir kendini dinlemeye fırsat buluyorsun. Umarım insanlar buralara gelerek bu manevi havayı teneffüs etme şansları olur.” Külliyeyi ziyarete Konya’dan gelen Yusuf Çalık da “Burası maneviyatı insanı derinden etkileyen bir yer. Biz ailecek kurbanımız­ı da burada kesip burada dağıttık. Doğası, kanyonları, şelalesi ve Kudret Havuzuyla burası çok etkileyici bir yer. Herkesin burada vakit ayırıp keşfetmesi­ni isterim.” diye konuştu. Malatya - aa

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye