Yeni Asya

Gençl kte bâdet

- Said_yuksekdag@hotmail.com

ESaid Yüksekdağ

n dinamik ve verimli çağımız olan gençliği, dünyevî işlerde sarf ettiğimiz gibi uhrevî işlerde de sarf etmeliyiz. Zira, ömür bir sermayedir ve çok çabuk tükeniyor. Bu sebeple, muhabbet beslediğim­iz gençliğin heba olmaması için gençliğimi­zi ibâdete sarf etmeliyiz. İbâdet, “Allah’a teslim olup, Kur’ân ve Peygamber (asm) vâsıtası ile verilen emirleri aynen icra ve tatbike çalışmak” demektir. Biz insanların yaratılma gayesi de bu değil midir? Zira Cenâb-ı Hak,“ben cinleri ve insanları ancak Bana ibâdet etsinler diye yarattım.”1 buyurmakta­dır.

Ahir zamanda zordur genç olmak ve gençlikte ibâdet etmek. Her taraftan

günahlara ve haramlara maruz kalan gençler olarak muttaki olmaya çalışmalı, ibadetleri­mize önem vermeliyiz. Dünya hayatının oyun ve oyalanmada­n ibaret olduğunu unutmayıp, dünya hayatının bizi aldatmasın­a müsaade etmemeliyi­z. Her yerde meydana gelen vefat haberlerin­i görmezden gelmemeli, biz de her an ahirete intikal edebilecek vaziyette olduğumuzu­n bilincinde olmalıyız. Bu sayede ölümü hiç hatırdan çıkarmayıp, rabıta-i mevt yapabilmel­iyiz. Zira, ölüm öldürülmüy­or ve kabir kapısı kapanmıyor. Bu yüzden bizler, Cenâb-ı Hakk’ın ni’met olarak verdiği gençliği, nefis ve hissiyata uyup geçici sefahat ve hevesatla heba etmemeli, uhrevî ticaret için hayrat vasıtası olarak sarf etmeliyiz. Çünkü, Bediüzzama­n Hazretleri “gençlik, eğer ehl-i kalp, ehl-i huzur ve aklı başında ve kalbi yerinde bulunan mü’minlerde olsa, ibâdete ve hayrata ve ticaret-i uhreviyeye sarf edilse; en kuvvetli bir vesile-i ticaret ve güzel ve şirin bir vasıta-i hayrattır.”2 buyurmakta­dır.

Bu arada yaptığımız ve yapacağımı­z ibâdeti, ni’metlerin verilmesi için değil, verilen ni’metlerin bir şükrü olarak görmeliyiz. Çünkü biz ücretimizi peşinen almışız. Bu ücretlerde­n en büyüğü de Cenâb-ı Hakk’ın bizi yokluktan vücuda ve vücudun pek çok eşkal ve vaziyetler­inden en yükseği Müslim sıfatıyla insan sûretine getirmesid­ir.3 Bu ücretin farkında olmalı ve her daim şükrünü edâ etmeliyiz.

Elhâsıl: Madem gençliği Cenâb-ı Hakk’ın güzel bir ni’meti cihetinde sevmişiz; elbette onu ibâdette sarf etmeli, sefahatte boğdurup öldürmemel­iyiz. Çünkü “İbadette gençlik kuvvetini sarf etmenin neticesi, dâr-ı saadette ebedî bir gençliktir.”4 D pnotlar:

1) Zâriyat Sûresi, 56. âyet.

2) Lem’alar, Said Nursî, Yeni Asya 2017, s. 360. 3) Mesnevî-i Nûriye s. 152.

4) Sözler, Said Nursî, Yeni Asya 2017, s. 727.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye