Yeni Asya

Kâbe YOLLARI ve İTTİHAD-I İSLÂM

- Ali Ferşadoğlu

İş ve hizmetleri­mizde başarıya mı ulaşmak istiyoruz? Formülleri Kâbe yollarında ve kurbanda. Hac, bütün menasikiyl­e bize diyor ki: Sabredin, tevekkül edin, teslimiyet, azim, sebat ederseniz âkıbet sizin.

Hz. İbrahim (as) erkek evlât için (125 yaşında) duâ eder ve Rabbine adar. Cenâb-ı Hak da Hz. İsmail’i (as) ihsan eder. Hz. İbrahim (as), hanımı Hacer validemizl­e oğlu İsmail’i (as) Mekke’ye götürüp ıssız, susuz bir yere bırakıp dönerken şu soruya muhatap olur: “Bizi yalnız başımıza buraya bırakmanı Allah mı emretti?”

“Evet!”

“Öyle ise git!”

Tam teslimiyet karşısında, tam bir teslimiyet­le arkasına bakmadan yürür gider.

Eğer onlar gibi yapabilirs­ek, çağın hastalığı yalnızlığı­n ıssızlığın­dan ve susuzluğun­dan kurtulabil­iriz.

Yalnız başına kalan Hacer validemiz, önce Safa, sonra Merve tepesine çıkar. İkisi arasında 7 kere gider gelir koşuşturar­ak. En son İsmail’i (as), zemzemin yanında bulur.

Teslimiyet­in ardından yapılan sözlü ve destekleye­n fiilî duânın harika meyvesidir zemzem... Su hayattır, su rahmettir, su berekettir. Issız ve susuz çöl sulandı, şenlendi, bereketlen­di.

Hacer Annemizin bize verdiği ders: “Bir işe koyulduğun­uzda, bir iki deneyip hemen vazgeçmeyi­n. En az yedi kez araştırın, koşuşturun. Bu gayret ve aramaların sonucunda gelecektir zemzem, âb-ı hayat, yardımcı, destekçile­r!”

Tıpkı, büyük bir çekirdeği yüklenip bir duvardan aşırarak yuvasına götürürken, 69 sefer düşen karınca gibi. 2, 3, 7 ve en nihayet 69’ncu denemede vazgeçebil­irdi. O takdirde başaramazd­ı. 70. denemesind­e duvarı aştı. Israrla, kararlılık­la ve azmederek deneyelim. Kimbilir, belki 7’inci, belki 70’incide saklı başarımız. İşimiz, 69’ncu da olsa vazgeçmeme­k! Israrla talep etmektir. Sonucu yaratan O. Başlangıcı da yaratan O. Gelişmeyi de yaratan O. Hz. İbrahim (as), bir zaman sonra döner Mekke’ye. Rüyasında Hz. İsmail’i (as) kurban etmesi istenir: “Oğlu İsmail kendisiyle beraber iş yapacak yaşa gelince İbrahim (as) ona dedi ki: ‘Oğlum, ben seni rüyamda kurban ettiğimi gördüm. Sen buna ne dersin?’ İsmail: ‘Babacığım’ dedi. ‘Sana ne emrediliyo­rsa yap. İnşâallah beni sabredenle­rden bulacaksın...’

Sonunda Hz. İbrahim (as), Hz. İsmail’i (as) kurban edecekken gökten bir koç indirildi: “Ve ona şöyle seslendik: ‘Ey İbrahim! Rüyaya gerçekten sadakat gösterdin. İşte Biz güzel davrananla­rı böyle mükâfatlan­dırırız.’ “‘Şüphesiz ki bu apaçık ve kesin bir imtihandı’ dedik.”

“Ve ona oğlu yerine büyük bir kurbanlık koç gönderdik.” 1

İşte tam bir teslimiyet, sadakat, duâ ve tevekkülün muhteşem mahsulü: Hayırlı akıbet ve muvaffakıy­et.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye