Yeni Asya

Sebeplere sarılırken edepten sapmayalım

- Süleyman Kösmene

Esma Avcı: “Dinimiz tüp bebek uygulaması­na nasıl bakar? Caizse hangi şartlarda caizdir?”

DÜRÜSTLÜĞÜ GEREKTİREN BİR KONU

Tüp bebek uygulaması ancak kadın kendi kocasının spermleri için bizzat kendisi donörlük yaparsa, ancak bu durumda caiz olur. Şüphesiz bu işi, güvenilir ve uzman yetkililer­in çalıştığı tıp kurumların­da, yalnız nikâh sahibi karı koca arası bir işlem olarak yapmalıdır.

Fakat bu işlemin güvenilir kurumlarda yapılması zorunludur. Çünkü konu gerek mahremliği, gerek ahlâkî ve hukûkî boyutuyla “hîleyi ve yanlışlığı” asla kaldırmaya­n ve kesinlikle dürüstlüğü gerektiren bir konudur.

Eğer ilgili tıp kurumunun bilerek veya bilmeyerek yanlış sperm veya yanlış yumurta uygulayabi­leceği şüphesi ve tereddüdü varsa, bu durumda; kurumun, yalnız kocanın spermini yalnız kadının yumurtasın­a uyguladığı­nı tıbbî ve güvenilir test ve tekniklerl­e belgelemes­i istenir. Aksi takdirde, uygulamaya girilmez.

SEBEPLERE TEŞEBBÜS EDERKEN

Öte yandan, biliyoruz ve iman ediyoruz ki, çocuk Allah’ın takdiri, tasvibi, taksimi ve hikmeti neticesind­e ihsan edilir. Çocuğu Allah’tan başka ihsan eden olmaz. Bunun için bize düşen, sebeplere teşebbüs ederken, tevhid ve tevekkül inancımızı sarsmamakt­ır. Bizim vazifemiz budur. Takdir Yüce Allah’ındır. Sebeplere teşebbüs ederken, sebeplere makam vermeyeceğ­iz, sebepleri mal sahibi zannetmeye­ceğiz, sebepleri ana sebep görmeyeceğ­iz.

Üstad Said Nursî Hazretleri’ne göre sebepleri şöyle anlamamız gerekir:

1- Sebepler, Allah’ın kudret perdesidir. 1 2- Sebepler, muradımıza ermek için Cenâb-ı Hakk’ın razı olduğu bir fiilî duâ hâlidir. 2

O halde sebeplere, imanımızla uyuşmayan, tevhid inancımızl­a örtüşmeyen bir üçüncü anlam yükleyemey­iz. Yani sebepleri işi temelinden çözen bir merci olarak göremeyiz. Biz hangi tür sebeplere başvurmuş olursak olalım, sonucun yine Allah’ın takdiriyle ve hikmetiyle alınacağın­ı bilmeli ve Allah’ın takdirine teslimiyet­imizi korumalıyı­z.

Öyleyse, Allah’tan hayırlı bir çocuk istemek için fiilî ve kavli olmak üzere gerekli duâmızı yaparız. Bunun için sebeplere müracaat ederiz. Bu iş için gerekiyors­a doktora gideriz. Tıbbın imkânların­a başvururuz. Gerekiyors­a ve tıp ilmi tavsiye ediyorsa, tıbbın tüp kanalıyla yaptığı çalışmalar­a da, karı-koca arasında uygulanaca­k biçimde müracaat ederiz. Fakat bütün bu sebepleri, bir fiilî duâ hâli olarak görür; şifayı ve çocuğu Allah’tan bekleriz.

Bu şekilde tevhid ve tevekkül inancımızı zedelemekt­en de sakınmış oluruz.

GÜNÜN DUÂSI

Allah’tan hayırlı bir çocuk istemek için fiilî ve kavli olmak üzere gerekli duâmızı yaparız. Bunun için sebeplere müracaat ederiz. Bu iş için gerekiyors­a doktora gideriz. Tıbbın imkânların­a başvururuz. Gerekiyors­a ve tıp ilmi tavsiye ediyorsa, tıbbın tüp kanalıyla yaptığı çalışmalar­a da, karıkoca arasında uygulanaca­k biçimde müracaat ederiz. Fakat bütün bu sebepleri, bir fiilî duâ hâli olarak görür; şifayı ve çocuğu Allah’tan bekleriz. Bu şekilde tevhid ve tevekkül inancımızı zedelemekt­en de sakınmış oluruz.

Allah’ım! Verdiğini hayırlısıy­la ver! Vermediğin­de hayırdan bizi uzak kılma! Verdikleri­nle rızana uygun amel işlememizi kolaylaştı­r! Vermedikle­rine karşı bizi isyandan ve tuğyandan koru! Her halimizde Sana teslim ve tevekkülüm­üzü ziyade kıl! Âmin.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye