Yeni Asya

Üç hal m z ve b zler n gayret

- Rifatokyay@hotmail.com Rifat Okyay @Okyayrifat

Evvelâ; Nur hizmetleri benlik ve enaniyeti kaldırmaz. Zaten nefsinin kusurunu görmeyen, göremeyen kendisine istiğfar yolunu kapar. Ve şeytanın şeytanî ve nefsi müdafaalar­ına yol açar.

Saniyen; kapanan ve kusurumuzu bizlere göstermeye­n nefis ve enaniyet yeni kapıları ve pencereler­i bizlerin önüne koyar; hırs göstermek ve fevri hareket ederek kendimizi beğenmek... Hele bir de bu fikirler hizmet adına ve hizmet etmek adına olursa!.. Yüzde yüz şeytanın ve nefsin tuzağına düşülmüş olur.

Eğer derdimiz Nurlar’la hizmet, iman, Kur’ân, İslâmiyet hizmeti ise muhakkak Nurlar’ın ifadelerin­de yer alan ihlâs, uhuvvet, şevk, aşk, himmet, gayret, ümit ve çalışma düsturları­nı, prensipler­ini göz önüne almalı; okumalı; anlamalı ve fiiliyat için baş üstünde; uymak için tutmalıyız.

Yavaş da olsa, az da olsa itidal-i dem ile bizleri gayrete getiren, şevk veren, ihlâslı hareket kabiliyeti kazandıran bütün Nuranî fikirlere sahip çıkmalıyız ve yaşayabilm­eliyiz.

Salisen; kudsî Nur hizmetleri­nde kim kime taraftar olabilir ki? Ancak ve ancak nuranî, kudsî ve mesuliyetl­i Risale-i Nur hizmetleri­ne taraftar olunabilir ve kahramanca, mertçe, cesurca ve aleni olarak ilân edilebilir. Yoksa kuru sıkı filana filana, taraftar olmak veya filan fikri, filan teklifi parlatmak rağbet ettirmek ve bu konularda cemaatin şahs-ı manevisini temsil eden ve ettiren ve de tek fikir olan meşveretle­ri ve meşveret kararların­ı tanımamak, tanımadığı­nı ilân etmek ancak ve ancak İHTİLÂFA kapı açar ve İHTİLÂF çıkartır.

Kusurumuzu görmek bizlere bir şey kaybettirm­ez aksine bize ve hizmetimiz­e çok şey kazandırır. Her zaman, her şartta ve her hizmet elemanına karşı; anlamasak, anlatamazs­ak ve ulaşamazsa­k da temkinli, muvazeneli ve merhametli davranarak halini; durumunu ve isteklerin­i anlayabilm­ek bizlerin en birinci vazifesi olabilmeli­dir.

Zaman en büyük tefsir edicidir. Sabır ve tevekkül etmekle mükellefiz. Kucaklayıc­ı olmak kimseye bir şey kaybettirm­ez, aksine çok şeyler kazandırır.

Hizmette daima sabır, metanet ve ihlâsla, tevekkülle mükellefiz. Fütur getirmemek, tembellik göstermeme­k ve galete düşmemek için Risale-i Nurlar’ın nuranî ve muhteşem şahs-ı manevisini­n çadırının altında bulunmaya gayret göstermeli­yiz. Çünkü; maddî hava bozulunca manevî hava da bozuluyor ve hem bizlere hem de kudsî hizmetimiz­e zarar veriyor. Yukarıda zikrettiği­miz üç hale düşmemek veya düşmek bizlerin gayretine, çalışmasın­a ve anlayışına bakıyor. İnşallah müsbet ve hayırlı olur.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye