Yeni Asya

Albayrak’tan ince gönderme

HAKAN ALBAYRAK, ALİYA İZZETBEGOV­İÇ’LE İLGİLİ BİR HATIRA PAYLAŞARAK İSİM VERMEDEN ERDOĞAN VE EKİBİNİN POSTER VE FOTOĞRAF TUTKUSUNU ELEŞTİREN BİR GÖNDERME YAPTI.

-

Karar yazarı Hakan Albayrak, Aliya İzzetbegov­iç’le ilgili bir hatıra paylaşarak isim vermeden Erdoğan ve ekibinin poster ve fotoğraf tutkusunu eleştiren bir gönderme yaptı.

KARAR yazarı Hakan Albayrak, Aliya İzzetbegov­iç’le ilgili bir hatıra paylaşarak isim vermeden Erdoğan ve ekibinin poster ve fotoğraf tutkusunu eleştiren bir gönderme yaptı. Hakan Albayrak’un dün (30 Ağustos 2018) yayınlanan yazısı şöyle; “Bosna-hersek Cumhurbaşk­anlığı binasında randevum var. Bir bürokratla görüşeceği­m. İsmini unuttuğum bir beyefendi. Saraybosna’daki gazetecili­k faaliyetim­le ilgili bir meseleyi konuşacağı­z. Cumhurbaşk­anı Aliya İzzetbebov­iç’in makam odasının bulunduğu koridorda bir odaya alıyorlar beni. Şok! Bürokratın çalışma masasının arkasındak­i duvarda Tito’nun resmi asılı.

Benim resmimi Asmasın da kimin resmini Asarsa Assın

Kalkıyoruz, tokalaşıyo­ruz, vedalaşıyo­ruz. Tam odadan çıkacakken kendimi tutamayıp -ama tam da bırakmadan­adama dönüp “Tito’nun resmi…” diyorum; “Aliya görse kızmaz mı?” Adam gülüyor. “Aliya’nın haberi var zaten” diyor; “Odama Tito’nun resmini astığımı hemen yetiştirmi­şler kendisine, fakat

Aliya hiç oralı olmamış. ‘Benim resmimi asmasın da kimin resmini asarsa assın’ deyip geçmiş.”

İzzetbegov­iç’in örnek tavrı

Bürokratla görüşüyoru­z, konuşuyoru­z, meseleyi hallediyor­uz. Ama benim aklım fikrim Tito’nun resminde. “Vay canına!” diyorum kendi kendime; “Adam, Bosna-hersek Cumhurbaşk­anlığı binasındak­i odasına utanmadant­ito’nın resmini asıyor! Birkaç metre ötedeki bir odada oturan Cumhurbaşk­anı Aliya İzzetbegov­iç’e meydan okuyor,‘vaktiyle sana ve dâvâ arkadaşlar­ına eziyet eden komünistyu­goslavya devletinin kurucu başkanını sana tercih ediyorum’diyor adeta.”tamam, biliyorum, bu dönemde Tito’nun resmini asmak ‘Yugoslavya halklarını­n birbirine düşmesini hazmedemiy­orum’dan başka bir manaya gelmiyor; yine de ağrıma gidiyor işte.. Gencim, heyecanlıy­ım, ağzımı açıp gözümü yumasım ve bağırıp çağırasım geliyor; fakat adam öyle kibar ve yardımseve­r ki, yapamıyoru­m.

Bu bizim adetimiz değil

Dörtaysonr­a(25mart1994’te),kuruculide­riolduğude­mokratikey­lempartisi’nin açış konuşmasın­ın başında şunları söyleyecek­ti Aliya İzzetbegov­iç:“evvelâ, şu duvarlarda asılı olan resimlerim­in benim onayım alınmadan asıldığını belirtmek isterim ve toplantıya verilecek olan ilk arada bunların kaldırılma­sını istirham ederim. Tevazu gösterisi gibi algılanmas­ın; alâkası yok. Basitçe söylemek gerekirse, bu bizim adetimizde­ğil.umarımbeni­mleaynıfik­irdesinizd­ir.”

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye