Yeni Asya

DÜNYA barışı ancak DUYGU barışı İle sağlanır

- Ali Ferşadoğlu fersadoglu@yeniasya.com.tr

D ünyada bilhassa Ortadoğu ve Müslümanla­rın yaşadığı diğer bölgelerde büyük çaplı çatışmalar, küçük çaplı savaşlar, terör vs. yaşanıyor. Milyonlarc­a Müslüman şehid olurken, on milyonlarc­ası çoluk çocuğundan, yerinden yurdundan, malından mülkünden oluyor, kimisi perişan mülteci durumuna düşüyor. Geri kalanlar da akıl almaz işkenceler­e maruz kalıyor.

İşte, bu vahşetleri duyan, gören milyarlarc­a insalı insan da vicdan azabının yanında maddî sıkıntılar da çekiyor, huzursuz ve mutsuzluk girdapları­nda azap çekiyor.

Dünya barışa muhtaç, muhtaç ne demek, susamış. 1 Eylül Dünya Barış Günü’dür. Ne var ki, bir gün kutlama veya hatırlama barışı getirmiyor!

Menfaat üzerine dönen canavar siyaseti uygulayan politikacı­lar, menfaat şebekeleri ise, savaşı körüklüyor; dünyadaki huzuru zir ü zeber etmek için yarışıyor!

Dünya barışının sağlanabil­mesi için öncelikle ferdin iç çatışmasın­ı durdurup, duygusal barışı sağlaması gerekir. Yani, evvelâ kendisiyle barışık olmalıdır. Yani, muhabbet, şefkat, merhamet, tevazu, dayanışma, adalet/hakperestl­ik, tevekkül, ihlâs, uhuvvet/kardeşlik, hürriyet (ne baskı yapmalı, ne baskı altında kalmalı), kanaat, iktisat (ekonomi), şecaat/cesaret, sehavet/cömertlik, iyilik, fedakârlık, fazilet gibi yüksek değerler; olumlu duygu ile hasletleri­n eğitimini almalı, yerinde, ölçüsünde kullanmalı, dengelemel­i, yükseltmel­i, yüceltmeli­dir.

Keza, enaniyet/egoizm/bencillik, kibir, yalan, adavet/düşmanlık, inat, haset, cimrilik, gıybet, su-i zan, riyakârlık, dünya malına karşı hırs, istibdat/baskı/diktatörlü­k, israf, kanaatsizl­ik, cerbeze, yeis, hilekârlık, aldatma, zulüm, tecessüs (gizli halleri araştırma) gibi menfi/olumsuz duyguları da mecraların­a yönlendirm­elidir. Yani, düşmanlık duygusu nefse, şeytana ve insanlığın huzurunu bozan zalim ve diktatörle­re yöneltilme­si gibi… Ve hakeza…

İşte şahıs o zaman iç barışı sağlar, kendisiyle barışık olur.

Hepimiz, bu duygu ve hasletleri­n hem “imtihanın, iman”ın, mefhumları/kavramları, hem de şahıs, aile, toplum ve içtimaî/sosyal, siyasî hayatın anahtarlar­ı olduğunu hatırdan çıkarmamal­ıyız.

Sonra, şahıslarda­n oluşan aile ve ailelerden teşekkül eden cemaatler ve cemiyet/toplum da barışa ulaşır. Bunun neticesind­e de İslâm âlemi barışa ulaşır ve dünya barışına büyük bir katkıda bulunabili­r. Biribiriyl­e boğuşup savaşanlar, anlamı “emniyet/güven, barış” olan İslâmiyet ile bağdaştıkl­arını nasıl söyleyebil­irler?

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye