Yeni Asya

Rusya, türkiye'yi Esad’la müzakereye zorluyor

-

ULUSLARARA­SI Kriz Grubu’nun Ortadoğu Direktörü Joost hiltermann, Rusya’nın İdlib’e kapsamlı askerî operasyon tehdidiyle, Türkiye’yi Suriye rejimiyle ile masaya oturmaya zorladığın­ı söyledi. hiltermann,“erdoğan Esad’ı devirme iddiasını kaybetti”değerlendi­rmesinde bulundu.

Uluslarara­sı Kriz Grubu’nun (ICG) Ortadoğu Programı Direktörü Joost Hiltermann, Rusya’nın İdlib’e kapsamlı askerî operasyon tehdidiyle, Türkiye’yi Esad ile masaya oturmaya zorladığın­ı söyledi. “Erdoğan Esad’ı devirme iddiasını kaybetti” diyen Hiltermann, Türkiye’nin İdlib’teki “radikal ve cihadçı” gruplar dolayısıyl­a da güvenlik tehlikesiy­le karşı karşıya bulunduğun­u aktardı. DW Türkçe’ye konuşan Hiltermann, “Görünen o ki şöyle bir süreç işliyor: Rusya gerilimi düşürme mutabakatı bağlamında Türkiye’ye, El Kaide bağlantılı Heyet Tahrir El Şam konusunda “hani bu işi halledecek­tin”

Ankara için bu DA korkunç bir seçenek

Ankara, cihadçılar­a karşı askerî olarak harekete geçilmesi halinde bunların Türkiye’deki şehirlerde, misillemey­e girişmesi endişesini taşıyor. Türkiye’nin bu gruplarla anlaşması durumunda da bunları Türkiye’ye alması ve koruması gerekecek ki Ankara için bu da korkunç bir seçenek. Bu sebeple Türkiye Rusya’ya, “Bize zaman tanı, rejim harekatı başlatırsa o zaman Türkiye’ye göç dalgası olacak. Bunu istemiyoru­z” diyor. Ancak anlaşılan Rusya “üzgünüz, ama zaman doldu, rejimin İdlib’de hâkimiyeti­ni yeniden kurmasını istiyoruz. Bunu yapmak rejimin hakkı” diyerek baskıyı arttırıyor” ifadelerin­i kullanıyor.

 ??  ??
 ??  ?? diyor. Türkiye de “pek bir şey yapamadım, çünkü gözlemcile­rimizi ancak gönderebil­dik, ılımlı muhalileri cihadçı kadrolarda­n koparmak kolay değil, biraz zamana ihtiyacımı­z var” diyor.
diyor. Türkiye de “pek bir şey yapamadım, çünkü gözlemcile­rimizi ancak gönderebil­dik, ılımlı muhalileri cihadçı kadrolarda­n koparmak kolay değil, biraz zamana ihtiyacımı­z var” diyor.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye