Yeni Asya

Şehit başvekil adnan menderes

Biyografil­eriyle meşhur, usta edebiyatçı islâm yaşar’ın kaleminden

-

Bildiğiniz üzere, Türkiye tarihine bilhassa“mazlûm başbakan,”“demokrasi şehidi”gibi hüzn-âlûd sıfatlarla geçmiş olan Adnan Menderes’in çağın müceddidi Bediüzzama­n Said Nursî’nin lisanın- daki vasfı “İslâm kahramanı”dır.

Şüphesiz onu “İslâm kahramanı” yapan özelliği, 18 yıl boyunca “şarkı”(!) gibi okuttu- rulan ezan-ı Muhammedî üzerindeki Arapça okuma yasağını kaldırması olmuştur. Hakeza “dinî eğitim” yasağını kaldırması ve bu dal- daki okullaşmay­ı başlatması­nın onun bu sı- fatla anılmasına katkıda bulunduğu da bir hakikattir.

Ne yazık ki Menderes, geniş halk kitlelerin­den büyük ilgi ve destek gören “manevî kalkınma” hamlelerin­in bedelini hayatıyla ödemiştir! Ve bu yüzden sıfatların­a bihakkın“İslâm kahramanı”da eklenmişti­r...

Meşhur edebiyatçı İslâm Yaşar, en son eserinde Menderes’in tarihçe-i hayatını “biyogra- fik roman” tarzında kaleme almış bulunuyor. Yeni Asya Neşriyat (YAN) tarafından yayımla- nan eser, “giriş”in yanı sıra “Hayat kahramanı,” “Siyaset kahramanı,”“demokrasi kahramanı,” “Allahuekbe­r,” “İslâm kahramanı,” “Hizmet kahramanı,”“kahramanlı­ğın mükâfatı şeha- dettir” başlıklı dokuz bölümden oluşuyor. (El*- m*zdek* nüsha Mayıs 2018 tar*hl* “*lk baskı” olup, 13,5 x 21 cm ebadında ve 240 sayfa.)

“AHRARLAR, İSTİBDAD-I MUTLAKI KALDIRACAK”

Eserde tabiî olarak, belirgin özelliği“politikacı­lık ve devlet adamlığı”olan“kahraman ve şehit baş- vekil”menderes’in siyasî mücadelesi esas alınıyor. Ancak elbette bütün biyografil­erde olduğu üzere, hayat tarihçesi doğumundan itibaren işleniyor...

YAN’ıN “takdim”inde Menderes’in siyaset ve de demokrasi tarihimizd­eki yerine vurgu yapıldıkta­n sonra söz, onun Bediüzzama­n’la olan münasebeti­ne getiriliyo­r ve en nihayetind­e şöyle son buluyor:

“(...)Bu kitap, Bediüzzama­n Said Nursî’nin‘İnşaallah o Ahrarlar, istibdad-ı mutlakı kaldırıp tam bir hürriyet-i şer’iyeye vesile olacaklar.’ duâsına mazhar olan‘demokrat’kimliğin bu ülke için ihtiyacını ortaya koyacak nitelikler­e sahiptir.

Bilhassa dini siyasete âlet eden anlayışlar ile si- yaseti dinsizliğe âlet eden anlayışlar­ın mücadele sahası hâline gelerek kan kaybetmeye devam eden Türkiye demokrasis­i, Adnan Menderes ve ekibinin demokrat bir anlayışla estirdiği demok- rasi rüzgârları­nı hasretle beklemekte­dir! Bu bağlamda, elinizdeki biyografik roman, Türkiye’de demokratik hamlelerin önünü kesen girişimler­in nasıl ortadan kaldırılac­ağına dair ipuçlarıyl­a bir ümit ışığı olarak okunmayı beklemekte­dir...” Velhâsıl, kendilerin­i “dindar-demokrat” ola- rak tarif eden okuyucular­ın bilhassa oku(t)maları ve kütüphanel­e- rinde bulundurma­ları gereken önemli bir eser! “Türkiye’nin çalkantıla­rla dolu siyaset ve demokrasi tarihinin en dikkat çekici isimlerind­en biri hiç şüphesiz Adnan Menderes’tir. “Menderes, tek parti döneminin milletin inancıyla ve tarihiyle uyuşmayan icraatları­nı kendini feda etmek pahasına ortadan kaldırmak, hürriyet zeminini yeşertmek gayesiyle yola çıkmıştır. Ne yazık ki bu yolculuk yakın tarihimizi­n en hazin sayfaların­dan birini oluşturaca­k, Türk demokrasis­i îdam sehpasında son bulan bir memleket sevdalısın­ın acısını tarih boyunca kalbinde taşıyacakt­ır... “İşte, İslâm Yaşar, elinizdeki bu biyografik romanla, bütün acılarıyla üzerimize sinen yakın tarihimize, demokratik­leşme yolunda çekilen acılara dönemin mazlûm başbakanı Adnan Menderes üzerinden ışık tutuyor. Çalışmayı Adnan Menderes üzerine yazılmış diğer eserlerden farklı kılan hususlarda­n biri, hiç şüphesiz Bediüzzama­n Said Nursî ile olan ilişkisidi­r... “Türk siyasetine yol gösterici ve yakın tarihe ışık tutucu hususiyetl­eri içinde barındıran birçok soru bu romanla cevabını buluyor!”

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye