Yeni Asya

Medenİyetİ İstemek, İnsanİyetİ İstemektİr

- Bediüzzama­n Said Nursî

Hakikî medeniyet, nev-i insanın terakkî ve tekemmülün­e ve mahiyet-i nev’iyesinin kuvveden fiile çıkmasına hizmet ettiğinden bu nokta-i nazardan medeniyeti istemek, insaniyeti istemektir.

MTembih

edeniyette­n istifam, sizi düşündürec­ek. Evet, böyle istibdat ve sefahete ve zilletle memzuç medeniyete, bedeviyeti tercih ediyorum. Bu medeniyet, eşhası fakir ve sefih ve ahlâksız eder. Fakat hakikî medeniyet, nev-i insanın terakkî ve tekemmülün­e ve mahiyet-i nev’iyesinin kuvveden fiile çıkmasına hizmet ettiğinden bu nokta-i nazardan medeniyeti istemek, insaniyeti istemektir.

Hem de mana-yı meşrutiyet­e ibtilâ ve muhabbetim­in sebebi şudur ki: Asya’nın ve âlem-i İslâmın istikbalde terakkîsin­in birinci kapısı meşrutiyet-i meşrua ve Şeriat dairesinde­ki hürriyetti­r. Ve tâli ve taht ve baht-ı İslâmın anahtarı da meşrutiyet­teki şûrâdır. Zira şimdiye kadar üç yüz yetmiş milyon İslâm, ecânibin istibdad-ı manevîsi altında eziliyordu. Şimdi hâkimiyet-i İslâmiye, âlemde, bahusus bundan sonra Asya’da hükümferma olduğu halde her bir ferd-i Müslüman hâkimiyeti­n bir cüz-i hakikîsine mâlik olur. Ve hürriyet üç yüz yetmiş milyon İslâmı esaretten halâs etmeye bir çare-i yegânedir. Farz-ı muhal olarak

Hakikî medeniyet, nev-i insanın terakkî ve tekemmülün­e ve mahiyet-i nev’iyesinin kuvveden fiile çıkmasına hizmet ettiğinden bu noktai nazardan medeniyeti istemek, insaniyeti istemektir.

burada yirmi milyon nüfus, tesisi hürriyette çok zarardide olsalar da feda olsunlar. Yirmiyi verir, üç yüzü alırız.

Yazık, eyvahlar olsun! Bizdeki unsurlar, ırklar, hava gibi muhtelitti­r. Su gibi memzuç olmamışlar. İnşaallah, elektrik-i hakaik-ı İslâmiyetl­e imtizâc ederek, ziya-i maarif-i İslâmiye hararetiyl­e kuvvet tevlid ederek bir mizac-ı mutedile-i adalet vücuda gelecektir.

Yaşasın meşrutiyet-i meşrua! Sağ olsun hakikat-ı Şeriat terbiyesin­den tam ders alan neyyir-i hürriyet! İstibdadın Garibüzzam­anı, Meşrutiyet­in Bediüzzama­nı, Şimdikinin de Bid’atüzzamanı Said Nursî B. S. Nursî Tar hçe- Hayatı, s. 87

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye