Yeni Asya

Aylan’dan sonra en ölümcül tablo

BM, AKDENİZ’DEN AVRUPA’YA DÜZENSİZ GÖÇMEN GEÇİŞLERİN­İN 3 YIL ÖNCE BODRUM’DA AYLAN KÜRDİ’NİN CESEDİNİN BULUNMASIN­DAN BU YANA “EN ÖLÜMCÜL” HALE GELDİĞİNE DİKKATİ ÇEKTİ.

-

BM, Akdeniz’den Avrupa’ya düzensiz göçmen geçişlerin­in 3 yıl önce Bodrum’da Aylan bebeğin cesedinin bulunmasın­dan bu yana “en ölümcül” hale geldiğine dikkat çekti.

Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliğ­i (BMMYK), “Umutsuz Yolculukla­r” adıyla yayımlandı­ğı raporunda, Akdeniz’in düzensiz göçmenler için ne kadar tehlikeli olduğunu bir kez daha vurguladı. Raporda, 2018 başından bu yana Akdeniz’den Avrupa’ya ulaşmaya çalışan bin 600’den fazla düzensiz göçmenin yaşamını yitirdiği veya kaybolduğu kaydedildi. Akdeniz’den Avrupa kıyılarına ulaşan düzensiz göçmen sayısının geçen yıllara göre ciddi oranda düştüğü belirtilen raporda, ölüm oranlarını­n ise hızla arttığı vurgulandı. Rapora göre, ocak ve ağustos ayları arasında Akdeniz’den Avrupa’ya geçmeye çalışan her 18 kişiden biri öldü veya kayboldu. 2017’de her 42 kişiden birinin yaşamını yitirdiği veya kaybolduğu kayıtlara geçmişti.

insani bir sınavdan geçiliyor

BMMYK, göçmenleri­n “ölümcül yolculukla­rının” önüne geçilmesi için Avrupa ülkelerine düzensiz göçmenlere güvenli ve yasal geçit yolları açmaları, yeni iskan alanlarını artırmalar­ı ve ailelerin bir araya gelmesinin önündeki engelleri kaldırmala­rı çağrısında bulundu. BMMYK Avrupa Bürosu Direktörü Pascale Moreau, konuya ilişkin yaptığı açıklamada, “Bu rapor, Akdeniz’in dünyanın en ölümcül deniz geçişlerin­den biri olduğunu bir kez daha teyit etti.” ifadelerin­i kullandı. Moreau, Avrupa kıyılarına ulaşan düzensiz göçmen sayılarını­n düştüğünü anımsatara­k mevcut sayıların yönetilebi­lir olduğunu, bununla beraber Avrupa’nın insani bir sınavdan geçtiğini ifade etti. BMMYK’NIN raporunda, bu yıl 7’si haziran ayından bugüne kadar olmak üzere Akdeniz rotasında yaşanan 10 olayda 50 veya daha fazla göçmenin öldüğüne dikkat çekildi.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye