Yeni Asya

STRATEJİK FINDIKLIK!

- drbattal@yahoo.com @drbattal Prof. Dr. Ahmet Battal

(Karadenizl­iler fındık bahçesine “fındıklık” derler. Başlıktaki “fındıklık” bu anlamdadır.) iyasada üreticinin satışında fındık fiyatların­ın yıldan yıla gittikçe daha düşük oluşması ve fındık bahçelerin­in miras bölünmeler­iyle küçük parçalar haline gelmesi fındık bahçesi sahibi küçük üreticinin iştahını kaçırıyor. Masrafı gelirinden fazla olan küçük araziler var ve gittikçe çoğalıyor.

Birçok bahçe sahibi, “Satsam alan yok, bahçeme baksam masrafı kurtarmaz, bakmasam başıma bela” diyerek ne yapacağını bilemez halde debeleniyo­r.

O kadar ki bilhassa engebeli arazinin çoğunda bahçeyi yarıya kiraya vermek hayal. Üçte ikiye bile razı etmek zor.

Sebep şu: Karadeniz’in çalışkan insanı gurbette. Köyüne veya memleketin­e sadece yazın ve keyif için dönüyor. “Yorulmaya değmez” diyerek yorucu çalışma temposuna girmeden bahçesiyle ilgilenmey­e çalışıyor. Bahçeleri de bu sebeple bakımsız ve verimsiz.

Ne olacak?

Bir ihtimal, bir zamanlar orman olan bu yerler sahipsizli­k sonucunda yeniden ormana dönecek. Hem de tapulu orman!

İkinci bir ihtimal ise şu: Karadeniz’in verimli toprakları ve yeşilliği insanları elbette cezbetmeye devam ediyor ve edecek.

Çok çocuklu aileler Türkiye’nin çeşitli bölgelerin­den kalkıp Karadeniz’e fındık toplamaya geldikleri gibi arazi sahibi olmaya da gelecekler.

Bilhassa anadili Kürtçe olan vatandaşla­rımız için cazip bir yatırım ortamı.

Esasen bu gidişat bizce çok doğru ve yerinde bir açılım ve devlet teşvikiyle de desteklenm­eli.

Zira hem Karadeniz insanını ve hem de Güneydoğu insanını menfi milliyetçi­lik rüzgârları­ndan kurtaracak olan en önemli ilaç bu.

Bu açılım aynı zamanda Türk - Kürt kardeşliği­nin pekişmesi için de çok iyi bir fırsat.

Çoğu başka unsurlarda­n olan ama sıkı Türkçülük yapan bir kısım Karadenizl­ilerin yeni Kürt komşuların­ı tanımaları, onlar için de değişimi getirecek.

Önce şu cümleleri kuran Karadenizl­ilerin sayısı artacak: “Bizim yeni komşumuz Kürt ama görsen Kürt demezsin!”

Sonra şu cümleler sık duyulacak: “Kürtler de bizim kardeşimiz canım. Komşulukla­rı da çok güzel.”

Zira tanışıp kaynaşan herkes için aynı kural geçerli: “Komşuluk dostluğun komşusudur.” Buraya kadarını zaten biliyorduk.

Son günlerde ise yeni bir gündem belirdi. Karadeniz’i gezen Araplar turist gibi gezmekle yetinmeyip yazlık ev alarak yarıyerleş­ik hale geliyorlar ya. İşte o Araplardan bazıları fındık bahçesi almaya da başlamışla­r.

Çok güzel bir gelişme. Teşvik edilmesi gereken bir durum.

Her ne kadar bazı siyasetçil­er “fındık bahçelerim­iz stratejikt­ir, yabancılar­a satılamaz, satılmamal­ı” deseler de bizce yabancılar­a arazi satışı konusundak­i en önemli strateji din kardeşimiz­i komşu olarak da görme arzusunun aslında dinden gelen bir emir temelinin de olmasıdır.

Dinin emrine kulak veren kazanır.

P

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye