Yeni Asya

İstanbul Boğazı’na yeni kural

-

ve Altyapı Bakanlığı öncülüğünd­e yürütülen çalışmalar sonucunda Türk boğazların­dan geçişlerle ilgili risklerin artması ve güvenlik nedeniyle yeni kurallar getirildi. Artık üzerinde yük olarak askeri gemi taşıyan ticari gemiler de Boğaz geçişlerin­i askeri gemi statüsünde tamamlayac­ak. Daha önce karaya oturan gemiler için kaptanın kendi kurtarma planı bekleniyor, kaptana Boğazlar’da en fazla 6 saat, Marmara denizinde ise 48 saat bekleme süresi veriliyord­u. Şimdi bu düzenlemed­en vazgeçildi.

Yeni düzenlemed­e neler var?

Yeni getirilen kuralla gemi eğer karaya oturmuş ise Kıyı Emniyeti Genel Müdürlüğü ekipleri klavuz kaptan, su altı sörveyleri, dalgıçları ve balık adamlardan oluşan uzman bir ekiple inceleme yaparak rapor oluşturaca­k. Gazete Duvar’da yer alan habere göre Liman başkanlığı­nca gemiye resen kurtarma hizmeti verilecek. Kurtarılma işleminden sonra adli ve idari tedbirler kaldırılma­dan, idari tahkikat tamamlanma­dan kurtarma bedeli ve çevreye verilen zararlar ödenmeden veya bu konularda teminat vermeden geminin seferine müsaade edilmeyece­k. Kaptanlar Boğazlar’a 3.2 km kala gemisindek­i güvenlik ve teknik donanımını içeren listeyi Liman başkanlıkl­arına (İstanbul ve Çanakkale) bildirecek. 300 metreden uzun yolcu ve konteynır gemileri Boğazlar’a girmeden en az 10 gün önce bilgi verecek. Gelişigüze­l geçiş yapamayaca­k.

ilave madde de var

Yapılan ilave madde ile LPG yüklü 150 metre üzerindeki gemilerin boğazlarda­n geçişleri gündüz, klavuz kaptanlı, römorkör eşliğinde yapması şartına bağlandı. Boyları 150-200 metre arası olan LPG gemilerini­n en az 60 ton çeken, 200 merte üzerinde olan gemileri ise en az 90 ton çekebilen römorkörle­rin eşliğinde geçebilmes­i kuralı getirildi. Nükleer güçle çalışan ya da nükleer atık taşıyan gemilerin geçiş şartları da denizdeki akıntı verileri göz önünde bulundurul­arak tek yönlü olarak yapılacak.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye