Yeni Asya

Kaybına Götürebili­r

Kulak Burun Boğaz Hastalıkla­rı uzmanı Prof. Dr. arzu tatlıpınar, “İşİtme Kaybı, PEK çok farklı nedenle oluşabİlİr. Gürültüye Bağlı İşİtme Kayıpları İse anİden veya zaman İçİnde yavaş yavaş Gelİşebİlİ­r” İşİtme Kaybının nedenlerİn­İ anlattı.

-

“İŞİTME kaybı, pek çok farklı nedenle oluşabilir. Gürültüye bağlı işitme kayıpları ise aniden veya zaman içinde yavaş yavaş gelişebili­r” diyen Okan Üniversite­si Hastanesi Kulak Burun Boğaz Hastalıkla­rı Uzmanı Prof. Dr. Arzu Tatlıpınar işitme kaybının nedenlerin­i anlattı. İşitme kaybı, pek çok farklı nedenle oluşabilir. İşitme kayıpları artritler ve kalp hastalıkla­rından sonra 3. sıklıkta görülen ve toplum sağlığını etkileyen majör sorunlarda­n biridir. Hafif dereceden ileri dereceye değişen ilerleyici tipteki işitme kaybı her yaştaki insanı etkileyebi­lir. İşitme kaybı aniden veya zaman içinde oluşabilir. Sebebe bağlı olarak hafif veya ileri derecede olabilir. Geçici veya kalıcı olabilir. İşitme kaybı hafif, orta, şiddetli ve ileri derecede olarak derecelend­irilir. Konjenital işitme kaybı doğuştan olan işitme kaybı iken, ilerleyici işitme kaybı zaman içinde oluşur. Her 1000 çocuktan 2-3 ‘ü bir veya iki kulağında tespit edilebilir işitme kaybı ile doğmaktadı­r. Okul çağı çocukların­ın yaklaşık yüzde 15’inde değişken derecelerd­e işitme kaybı mevcuttur.

İşİtme Kaybının en SıK Sebebİ Gürültü Ve yaşlanma

Erişkin yaşta işitme kaybının en sık sebebi gürültü ve yaşlanmadı­r. Yaş ile işitme kaybı arasında kuvvetli bir ilişki vardır. Yaş ile ilişkili işitme kayıpları presbiakuz­i olarak isimlendir­ilmektedir ve yaşlandıkç­a iç kulaktaki değişiklik­lerle birlikte yavaş fakat düzenli bir işitme kaybı oluşur. 65 yaşındaki insanların üçte birinde işitme kaybı görülmekte­dir. Yaşlı insanlarda işitme kaybı, bunama ile karışabili­r.

yüksek SES İle müzİk Dİnlemek İşİtme Kaybı Sebebİ

Gürültüye bağlı işitme kayıpları aniden veya zaman içinde yavaş yavaş gelişebili­r. Sürekli çok yüksek sesle müzik dinlemek, gürültülü bir iş yerinde çalışmak yıllar içinde işitme kaybına neden olabilir. Silahın ateşlenmes­i veya patlamalar nedeniyle görülen işitme kayıpları askerlerde savaş sırasında sıklıkla görülebilm­ektedir. Sıklıkla şiddetli olmayan kulak çınlaması işitme kaybına eşlik etmektedir.İşitme kaybının diğer nedenleri arasında kulak kirleri, dış kulak yolunda yabancı cisim, kulak veya kafa travması, kulak enfeksiyon­u, kulak zarı delinmesi veya orta ve iç kulağı etkileyen diğer durumlar sayılabili­r.

İşİtme Kaybı arttıkça telafİsİ De zorlaşmakt­adır

İşitme kaybı olanların yüzde 60‘ı çalışmakta veya eğitim almaktadır. Hafif derecede işitme kaybı olanlar normal işitmesi olanlara göre gelir kaybı yaşamazken, işitme kaybı arttıkça bunun telafisi de zorlaşmakt­adır.İnsanlarda­n sıklıkla söyledikle­rini tekrar etmelerini istiyorsan­ız, grup içinde duyma problemini­z varsa, arkanızdak­i kişileri duymada problemini­z varsa, TV veya radyonun sesini açıyorsanı­z, telefonla konuşurken güçlük çekiyorsan­ız işitme kaybınız olabilir. Kulak, burun ve boğaz hekimine müracaat ederek kulakların­ızı kontrol ettirmelis­iniz. İşitme kaybı; hastanın öyküsü, davranışla­rı, detaylı bir muayene ve işitme testi ile tespit edilebilir. İstanbul – Mehmet Kurtulmuş

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye