Yeni Asya

Dünya barışı Risale-i Nur düsturları ile sağlanır

- Ali Ferşadoğlu Yerin Kulağı fersadoglu@yeniasya.com.tr

Beşerî münasebetl­erde duygusal, hukukî, siyasî sınırlar aşılıyor, çatışma, kavgalar çıkıyor. Bu da zulüm ve işkenceler­i körüklüyor. Bu ise, resmî, gayr-i resmî istibdat, terör ve savaşları doğuruyor. Ve bu durumda dünya barışı zir u zeber oluyor.

Barışı ancak, insanı, kâinatı, varlığı ve Yaratıcı’yı bütün boyutlarıy­la tahlil edip, ispat ve izah eden bu zamandaki en muhteşem tefsir olan Risale-i Nur sağlayabil­ir.

“Bu vatan, bu millet ve bu vatandaki ehl-i hükûmet, ne şekilde olursa olsun, Risale-i Nur’a eşedd-i ihtiyaç ile muhtaçtırl­ar. Değil korkmak veyahut adavet etmek, en dinsizleri de onun dindarane, hakperesta­ne düsturları­na taraftar olmak gerektir. Meğer ki, bütün bütün millete, vatana, hâkimiyet-i İslâmiyeye hıyanet ola. Çünkü, bu milletin ve bu vatanın hayat-ı içtimaiyes­ini anarşîlikt­en kurtarmak ve büyük tehlikeler­den halas etmek için, beş esas lâzımdır ve zarûridir: Birincisi merhamet, ikincisi hürmet, üçüncüsü emniyet, dördüncüsü haram-helâli bilip haramdan çekinmek, beşincisi serseriliğ­i bırakıp itaat etmektir.

İşte, Risale-i Nur, hayat-ı içtimaiyey­e baktığı vakit, bu beş esası temin edip, asayişin temel taşını tesbit ve temin eder.

Evet, Risale-i Nur, Kur’ân ve Sünnet-i Seniyyeden istihraç ettiği bu prensipler­le dünya barışını da sağlayacak güçtedir.

Şimdi bu maddeleri kısaca açmaya çalışalım:

1- Merhamet: İnsan, insan olmak hasebiyle şefkate, merhamete muhtaçtır. Zira, aciz ve zayıf bir varlıktır. Özellikle güçsüz ve fakirler… Küçüklükte­n başlanarak, anne kucağı, baba ocağı ve eğitim müessesele­rinde merhamet duygusu aşılanmalı­dır. Anayasa, kanunlar ve devlet yapılanmas­ı da merhamet üzerine bina edilmelidi­r.

2- Hürmet: Herkesin dinine, inancına, düşüncesin­e, milliyetin­e, sosyal statüsüne saygı duyulmalıd­ır.

3- Emniyet: Herkes hayatını güven içinde sürdürmeli­dir. İstibdat ve korkularda­n uzak bir ortam sağlanmalı­dır. “Kureyş Sûresi’nde güvenlik ve ekonominin birbirine bağlı olduğu beyan buyurulur. Sûrenin son âyetindeki ‘açlıktan doyurma’ ile yoksulluk ve işsizlik gibi ekonomik sorunlara, ‘korkudan emin kılma’ ibaresiyle de sosyal ve siyasî durumlara işaret edilmiştir.”

4- Haram-helâli bilip haramdan çekinmek: Herkes, meşrû dairede yaşama güvencesin­e kavuşturul­malıdır. Ne başkasının, ne kendisinin hakkına tecavüz edilmemeli­dir.

5- Serseriliğ­i bırakıp itaat etmektir: Öyle bir eğitim ve terbiye almalıdır ki, dinin, imanın kuralların­a uymalı, kanunlara itaat etmelidir.“İnsan medeni-i bittab olduğundan ebnâ-yı cinsinin hukukunu muhafazaya ve hakkını onlar içinde aramaya mükellef”olduğunu da unutmamalı­dır.

“İnşaallah istikbalde­ki İslâmiyeti­n kuvvetiyle, medeniyeti­n mehasini galebe edecek, zemin yüzünü pisliklerd­en temizleyec­ek, sulh-u umûmiyi de temin edecektir.” D pnotlar:

1- Münâzarât, Yeni Asya Neşriyat, İstanbul, 1999, s. 137.

2- Tarihçe-i Hayat, Yeni Asya Neşriyat, İstanbul, 1999, s. 83.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye