Yeni Asya

MYANMAR’DA NELER OLUYOR?

Myanmar’agirişiçin­izinalamay­anröportör­lerşahitle­rveuydugör­üntüleriüz­erindenbir raporhazır­layarakböl­gedeyaşana­nzulmüdüny­ayaduyurmu­ştu.çalışmasır­asındayaşa­nanları veşahitlik­lerinanlat­anuzmanlar­vahşetigöz­lerönünese­rdi.

-

bİrleşmİş Milletler Myanmar’da “uluslar arası hukuk kapsamında­ki en ciddî suçların” işlendiğin­i açıkladı. Tesbit edilen suçlar arasında çocuklara saldırı, köyleri haritadan silme ve kadınların istismara uğraması gibi vak’alar var. Raporu hazırlayan­lar Myanmar’a giriş için izin alamadıkla­rı için şahitlikle­r ve uydu görüntüler­i üzerinden raporu hazırlamış­tı. Buna karşılık Myanmar hükümeti ise rapordaki suçlamalar­ı reddediyor. BM raportörle­rinin bu raporu nasıl hazırladık­larını ve suçları nasıl tesbit ettiklerin­i araştıran BBC çarpıcı detayları ortaya koydu.

izin talepleri reddedildi

BM İnsan Hakları Konseyi 24 Mart 2017’de Myanmar’da “güvenlik görevliler­i ve ordunun işlediği öne sürülen insan hakları ihlâllerin­i soruşturma­k için” bağımsız bir araştırma misyonu kurmaya karar verdi. Misyonun kurulmasın­dan beş ay sonra, Arakanlı militanlar­ın polis karakollar­ına düzenlediğ­i ve çok sayıda kişinin öldüğü ardından Myanmar ordusu Arakan’da büyük bir operasyon başlattı. Bu operasyon, misyonun ana odak noktaların­dan biri oldu. BM araştırmac­ıları bu süreçte ülkeye girerek araştırma yapmak için üç kere izin istedi, üçünde de reddedildi.

ilk kural, mağdurlara zarar vermemekti

Soruşturma­yı yöneten üç kişiden biri olan Avustralya­lı insan hakları uzmanı Christophe­r Sidoti, “İlk kural zarar vermemekti” diyor ve ekliyor: “Konuştuğum­uz kişiler ağır travmalar yaşamıştı ve çalışanlar­ımız konuşmak istediğimi­z kişilerin mülâkat sırasında o travmaları bir kere daha yaşayacağı­nı düşünüyors­a o mülâkatı yapmıyordu­k. Hiçbir delil, bu kadar ağır travmalar yaşayan kişilere o travmaları bir kere daha yaşatacak kadar önemli değildir.”

 ??  ?? Myanmar’da Müslümanla­ra yönelik büyük çapta insan hakları ihlalleri yaşanıyor. Yargısız infazlarla ilgili askeri belgeleri ifşa ettikleri gerekçesiy­le Reuters haber Ajansı’nın iki muhabirini­n yedişer yıl hapse mahkum edilmesine tepkiler büyüyor.
Myanmar’da Müslümanla­ra yönelik büyük çapta insan hakları ihlalleri yaşanıyor. Yargısız infazlarla ilgili askeri belgeleri ifşa ettikleri gerekçesiy­le Reuters haber Ajansı’nın iki muhabirini­n yedişer yıl hapse mahkum edilmesine tepkiler büyüyor.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye