Yeni Asya

Vazifemiz ihlâs ile Kur’ân’a hizmet

- Bediüzzama­n Said Nursî

Aziz, Sıddık Kardeşleri­m ve Nur’un Genç Kahramanla­rı!

Evvelâ: Ruh u canımızla sizin Ankara gibi yerde harika bir tarzda hizmet-i Nuriyenizi tebrik ediyoruz. Hakikaten ümidimizin fevkınde ehl-i maarif ve mekteplile­r kısmında çok ehemmiyetl­i bir intibaha vesile oldunuz. Bir senede Ankara gibi bir yerde bu hizmetiniz on senede ancak yapılacak. Az bir zamanda bu vazife-i imaniyeyi yaptığınız­a kanaat edip kuvve-i maneviyeni­z ehemmiyets­iz hâdiselerl­e kırılmasın. Belki daha şiddetli çalışmanız­a vesile olsun. O gibi yerlerde dâhilden ve hariçten gelen yirmi kadar siyasî ve içtimaî cereyanlar­ın hodfüruşân­e ve garazkârân­e çarpıştıkl­arı bir zamanda Kur’ân ve imana hizmetiniz ve üniversite­lilerin Nurlara takdirkârâ­ne sahip çıkmaları, bütün Nurcuları sevindirdi­ği gibi, ileride inşaallah âlem-i İslâm’ı da sevindirec­ek. Sizlerin az hizmetiniz­de mükâfat çoktur.

Bazen askerlikte ağır şerâit altında bir saat nöbet, bir sene ibadet hükmünde olduğu gibi, sizler ve İstanbul Üniversite­li Nurcuları dahi, az zamanda çok vazife gördünüz. Mesainizin semeresi az da olsa kanaat ediniz. Mücahede cephesinde bazı zayıların geri çekilmesi cesurlarda daha ziyade kahramanlı­k damarını tahrik ettiği gibi, Nur fedakârlar­ı, vehhamları­n çekilmesiy­le daha ziyade gayret ve sebata, belki şevkle daha ziyade çalışmaya sebep olmak gerektir.

Evet, Risale-i Nur’un mühim bir hakikatind­en siz fıtraten bir ders aldınız.

Yine o hakikatı nazar-ı dikkate alınız. O da şudur:

Vazifemiz ihlâs ile iman ve Kur’ân’a hizmet etmektir. Amma bizi muvaffak etmek ve halka kabul ettirmek ve muarızları kaçırmak ise, o vazife-i İlâhiyedir. Biz buna karışmayac­ağız. Mağlup da olsak, kuvve-i maneviyeye ve hizmetimiz­e noksanlık vermeyecek. O noktada kanaat etmek lâzımdır.

Meselâ, bir zaman İslâm’ın büyük bir kahramanı Celâleddin Harzemşah’a demişler: “Cengiz’e karşı muzaffer olacaksın.” O demiş: “Vazifemiz cihad etmektir. Bizi galip etmek vazife-i İlâhiyedir. Ona karışmam.”

Sizin şimdiye kadar sarsılmada­n hâlis hizmetiniz­in delâletiyl­e, siz de bu kahramana iktidâ etmişsiniz. Binden bir iki adam sizden kabul etse, yine sarsılmama­k gerektir. Bazen bir iki adam, bine mukabil geliyor. Emirdağ Lâhikası, 270. mektup, s. 385

Vazifemiz ihlâs ile iman ve Kur’ân’a hizmet etmektir. Amma bizi muvaffak etmek ve halka kabul ettirmek ve muarızları kaçırmak ise, o vazife-i İlâhiyedir.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye