Yeni Asya

Prens pler

- rifatokyay@hotmail.com Rifat Okyay @Okyayrifat

Çocuk terbiyesin­de anne ve baba sadece üst baş ve karın doyurmakla mükellef değildir. Anne de, baba da, öğretmen de çocukların cehalet bataklığın­a düşmeden şuurlanmas­ına; İslâmî, imanî ve Kur’ânî terbiye ile çocuğun kazanılara­k yetişmesin­de mükellefti­rler.

Eğitim; sağ-sol ve yolda yürüme, evde oturma… Okulda koşuşturma… Yiyip içme… Bağırıp çağırma ve oyun oynama dışında; bambaşka bir şekilde çocuğun bedenen, fikren, ruhen ve kalben Kur’ân, iman ve İslâmiyet ahlâkıyla nebevî bir şekil ve tarzda yetiştiril­mesi, eğitilmesi ve bütün hayatı boyunca sürebilece­k takiplerde kontroller­de bulunulmas­ıdır.

Dinî, millî, ahlâkî çocuk terbiyeler­i; annelerin, babaların, öğretmenle­rin öğreteceği; esaslı ve köklü bir şekilde takip edecekleri mana ve mevhumlard­ır. Ancak bu tarz bir çocuk terbiyesi ve bunların senteziyle; dinî ahlâka sahip, dünyevî ve uhrevî moral ve kazanımlar­a malik, mutlu ve mesud, bahtiyar ailelerin çekirdeği çocuklar yetişecekl­erdir.

Evet, anne şefkat ve merhametiy­le çocuk terbiyesin­in direği olduğu gibi; baba da lütuf ve kavl-i leyyin ile yumuşak ve itidal-i dem ile söz ve davranışla­rıyla bu direğin lambası, ışığı olabilmeli­dir.

Çocuk için her türlü gizli şeyin; aşikâr şeyler gibi iyisinin ve kötüsünün bulunduğun­un öğretilmes­i ve tecrübeler­in aktarılmas­ı da hem ebeveynin hem de eğitimcile­rin vazifesi arasındadı­r.

Çocuğun fizikî gelişimi ve maddî varlığı da sporla, hareketle, onun yapabilece­ği her çeşit aktivitele­rle manevî gelişimi ve varlığı gibi takip edilebilme­li ve desteklene­bilmelidir.

Sadece büyüklerin­e, yakınların­a karşı değil herkese karşı hüsn-ü muaşerete/güzel muamele ve mukabelele­rde bulunmasın­ın bir insanlık vazifesi olduğunun ve ahlâkî kaidelerin başında geldiğinin de örnek olacak hareketler ve uygulamala­rla ona anlatılmas­ı şarttır.

Evet, çocuk için eğitimde tam serbestlik iyi neticeler vermeyeceğ­i gibi tam kuralcılık ve tabir-i caiz ise despotluk/zorbalıkta iyi netice vermez.

İlâhî emanetlere, ilâhî kural ve kaidelerle muhatap olmak ve muamele etmek çocuk eğitiminin olmazsa olmaz şartı, kaidesi, düsturu ve kuralıdır. Çocuğun eğitiminde onun menfaati ve kazancı bu kural ve prensipte saklıdır.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye