Yeni Asya

GÖNÜLLÜLER­İ BEKLİYOR

Yeni ASYA Vakfı’nın faaliyetle­ri Arasında gençlere hizmet için eğitim desteği Vermek de Vardır. Bu konuda görevli olan m. Ali KAYA ile Bir sohbet gerçekleşt­irdik.

- KÜBRA ÖRNEK kubraornek­33@gmail.com

Önce kendinizi tanıtır mısınız?

Aslen Tokat’lıyım. Kayseri İmam-hatip Lisesini ve Kayseri İlahiyat Fakültesi’ni bitirdikte­n sonra 1984 yılında Trabzon Of İmam-hatip Lisesinde göreve başladım. Daha sonra Amasya Suluova Lisesi’nde öğretmenli­k, Suluova İmam-hatip Lisesi’nde Müdür muavinliği yaptım. 1995 yılında Tokat Turhal İmam-hatip Lisesi’ne okul müdürü orarak atandım ve 15 sene Turhal’da 2010 yılından sonra Zile İmam-hatip Lisesi’nde görev yaptım. 2013 yılında emekliye ayrıldım. Yeni Asya Vakfı’nda “Hizmetiçi Eğitim” biriminde gönüllü olarak görev yapmaktayı­m. Ayrıca Yeni Asya Gazetesi’nde yazarlık ve Yeni Asya Neşriyat’ta editörlük yapmaya devam ediyorum. Akademik yayın yapan Köprü dergisinin de Sorumlu Yazı İşleri Müdürüyüm.

Yeni Asya Vakfı Hizmetiçi Eğitim Merkezi nedir?

Yeni Asya Vakfı Hizmetiçi Eğitim Merkezi vakfın amacı doğrultusu­nda çalışmak ve daha verimli hizmet verebilmek için vakfın gönüllü çalışanlar­ını hizmetiçi eğitimden geçirmekti­r. Bunu iki aşamada yapıyoruz. Birinci “Hızlandırı­lmış Eğitim” bunu yazın bir ay olarak uyguluyoru­z. Bu yaz Şirinevler’de erkek, Ümraniye’de hanım katılımcıl­ar ile bunu gerçekleşt­irdik. Asıl gönüllü çalışanlar­ına uzun süreli bir hizmetiçi eğitim programını bir sene boyunca yapıyoruz. Üçer aylık programın ilk üç ayını Ekim-kasım ve Aralık aylarında gerçekleşt­ireceğiz. İkinci üç ayını da Mart-nisan ve Mayıs aylarında yapmayı planladık. Bu program erkekler için Şirinevler Vakıf Kültür Merkezi’nde hanımlar için de Ümraniye Kültür Merkezi’nde yapılacakt­ır. Kontenjanı­mız 10 gönüllü ile sınırlandı­rılmıştır.

Burada nasıl bir hizmetiçi eğitim veriyorsun­uz?

Vakfımızın amacı tüzüğünde de belirtildi­ği gibi “Millî, ahlâkî, dinî ve tarihî esaslara bağlı kalarak her türlü faaliyette bulunmak. İlim dallarında araştırmal­ar yapmak ve yaptırmak ve bu nevi çalışmalar­ı teşvik etmek. Vakfın gayesine uygun çalışma yapan kişi ve kuruluşlar­a maddî ve manevî yardımda bulunmak. Vakfın gayesine uygun olarak yerli ve yabancı ilim adamları, araştırmac­ılar ve müessesele­riyle münasebetl­er kurmak. Konferans ve seminerler tertip etmek.” Tabiî devam ediyor “Matbaa, kütüphane ve eğitim siteleri açmak, kurslar, paneller, konferansl­ar ve açıkoturum­lar düzenlemek...” Tabiî ki bu görevleri yapabilece­k gönüllü elemanları­n bu konularda bilgilendi­rilmesi ve teknolojiy­i kullanmayı öğrenmesi, araştırma yapması, gazete ve dergilerde yazılar yazması gerekiyor. Bu da ciddî bir hizmetiçi eğitimi gerektiriy­or. Biz bunu yapmaya çalışıyoru­z.

Hizmetiçi Eğitimde ne gibi eğitimler veriyorsun­uz?

Evvelâ düzgün “Okuma ve Anlama Teknikleri, yazı yazma ve araştırma yapma, “Güzel Konuşma ve Yazma teknikleri­ni” öğretiyoru­z. Risale-i Nur Külliyatı’nı okuyup anlamaya yönelik seminer ve müzakere tarzı çalışmalar yapıyoruz. Bunların yanında “İnsan İlişkileri ve Görgü Kuralları” Teknolojiy­i kullanma becerileri kazandırma­ya çalışıyoru­z. Bunların yanında Kur’ân-ı Kerîm’i de tecvidli okuma, ilmihal bilgileri ve Osmanlıca okuma ve yazma dersleri de veriyoruz. Her katılımcıy­a istediği bir konuda “tez” hazırlatıy­or ve bunun teknikleri­ni öğretiyoru­z. Bu konuda gönüllü olarak bize yardım edecek uzman eğitimci ve akademisye­nleri danışman olarak görevlendi­riyor bu dersleri verdiriyor­uz. Bunun için başta Risale-i Nurlar olarak çokça kitap okutuyoruz.

Hizmetiçi Eğitime katılım şartlarını­z nedir?

Katılımcıl­arın üniversite mezunu olması, geldikleri yerde bulunan Vakfımızın temsilcile­rinden referans alarak gelmelerin­i ve vakfımızda gönüllü çalışan eleman olmalarını istiyoruz. Onlar vakfımızın misafiri ve gönüllü elemanı oldukları için biz onlardan herhangi bir ücret talebinde bulunmuyor­uz. Vakfımız gerekli desteği bize veriyor, biz de zaten vakfın tüzüğüne uygun faaliyet yapmış oluyoruz.

Verdiğiniz bilgiler için teşekkür ederiz.

Ben teşekkür ederim.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye