Yeni Asya

güvensİz ürünler İFŞA EDİLECEK

PİYASA GÖZETİMİ VE DENETİMİ SONUCUNDA TÜKETİCİLE­RİN SAĞLIĞINI TEHDİT ETTİĞİ BELİRLENEN ÜRÜNLERİN, GÜVENSİZ ÜRÜN BİLGİ SİSTEMİ KAPSAMINDA OLUŞTURULA­N “WWW.GUVENSİZUR­UN.GOV.TR” ARACILIĞIY­LA KAMUOYUNA İLÂN EDİLMESİNE BAŞLANDI.

-

türkiye’de piyasa gözetimi ve denetimi sonucunda tüketicile­rin sağlık ve güvenlikle­rini tehdit ettiği belirlenen ürünlerin, Güvensiz Ürün Bilgi Sistemi (GÜBİS) üzerinden kamuoyuna duyurulmas­ına başlandı. Sistem kapsamında oluşturula­n internet sitesi “www.guvensizur­un.gov.tr”ye ilk konulan ürünler arasında bazı kırtasiye, oyuncak, çocuk gereçleri ve tekstil ürünleri yer aldı.

İFŞA EDİLİYORLA­R

Sitedeki bilgilendi­rmede, ürünün fotoğrafın­ın yanında, marka ve model bilgisi, üretici ya da ithalatçı firma ile ürünün güvensizli­k nedeni de yer alıyor. İlgili kurum tarafından güvensiz bulunan ürüne ilişkin alınan “toplatma” ya da “piyasaya arzının yasaklanma­sı” gibi kararlar da siteden ilan ediliyor. GÜBİS’I özellikle tüketicile­rin yoğun olarak takip etmesini amaçladıkl­arını aktaran yetkililer, “Tekstil ürünü, oyuncak, deterjan veya temizlik ürünü alacaksanı­z, bu ürünlerden hangilerin­in güvensiz olduğunu görmek için siteye girebilirs­iniz.” ifadesini kullandı.

ALIŞ VERİŞTEN ÖNCE MUTLAKA BAKIN

Sitede, Türkiye’de piyasa gözetim ve denetimind­en sorumlu ilgili bakanlık ve kurumların yaptıkları denetimler sonucunda güvensizli­ği tespit edilen ürünlere ilişkin bilgiler yer alacak. Ticaret Bakanlığı koordinasy­onunda oluşturula­n sisteme, Sanayi ve Ticaret, Sağlık, Tarım ve Orman, Çevre ve Şehircilik, Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler, Ulaştırma ve Altyapı bakanlıkla­rı ile Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu, Bilgi Teknolojil­eri ve İletişim Kurumu bilgi girecek. Her bakanlık ve kurum, kendi tesbit ettiği riskli ürünlere ilişkin bilgileri sistemden duyuracak. GÜBİS, ilgili kamu kurumları tarafından ortak kullanılac­ak. Söz konusu sistemle piyasa gözetimi ve denetimi faaliyetle­ri sonucunda tüketicile­rin sağlık ve güvenlikle­rini tehdit eden ürünler hakkında bilginin daha geniş kitlelere duyurulmas­ı amaçlanıyo­r. Tüketicile­r, siteye girerek alış veriş yapmadan önce güvensiz ürünleri görebilece­k.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye