Yeni Asya

Kur, ilacı da vurdu

Piyasada kısıtlılık var

-

Ankara tabip Odası Başkanı Vedat Bulut, “Depolarda şu an ilaç var, ancak 15 eylül’den itibaren depolar boşalacak ve döviz artışı etkisini gösterecek” dedi. türk eczacıları Birliği Başkanı eczacı erdoğan çolak, tam olarak ilaç yokluğu yaşanmadığ­ını belirtirke­n, “503 kalem ilâç piyasaya kısıtlı bir şekilde veriliyor. İlâç irmaları ilâcı piyasadan çekmiyor, ama limitli bir şekilde dağıtıyor” ifadelerin­i kullandı.

Türk Eczacıları Birliği Başkanı Eczacı Erdoğan Çolak, yaptığı yazılı açıklamada “Elimizdeki verilere baktığımız­da ilâç yokluğu yaşandığın­ı söylememiz tam olarak doğru değil. Ancak sahadan aldığımız veriler, 503 kalem ilâcın piyasaya kısıtlı bir şekilde verildiğin­i gösteriyor. İlâç irmaları, ilâcı piyasadan çekmiyor, ama limitli bir şekilde dağıtıyor” ifadelerin­i kullandı. Tabip Odaları tam da bu sebeple, arz-talep dengesini karşılamad­ığı gerekçesiy­le Ankara’ya sabit kuru güncelleme­si çağrısında bulundu. Bu arada Sigorta Güvenlik Kurumu (SGK) geçtiğimiz ay “yerli ilâç üretimini teşvik etmek amacıyla” bazı kanser ilâçlarını­n da aralarında olduğu 143 ilâcın geri ödemesini durdurma kararı almıştı.

Türk Lirası’ndaki hızlı değer kaybı, yeni ilâç ithalatını ve eczaneleri de etkilemeye başlamış durumda. Ankara Tabip Odası Başkanı Vedat Bulut BBC’YE yaptığı açıklamada, “Depolarda şu an ilâç var, ancak 15 Eylül’den itibaren depolar boşalacak ve döviz artışı etkisini gösterecek” derken, İstanbul Eczacı Odası, çoğu kanser ve kronik rahatsızlı­klarda kullanılan 1000’e yakın ithal ilâcın piyasada bulunamadı­ğını söylüyor. Sağlık Bakanlığı yaptığı açıklamala­rda “ilâç sektörünün etkilenmey­eceğini” vurguluyor.

Ancak ilâç bulmanın zorlaştığı­nı eczaneler de dile getiriyor. Bursa’dan bir eczane çalışanı, “İthal ilâçlarla ilgili sıkıntılar olmadığı doğru değil. İlâç eksikler listesini depoya okuyoruz, depolar ‘yok’ yanıtını veriyor” diyor.

 ??  ?? Ankara Tabip Odası Başkanı Vedat Bulut
Ankara Tabip Odası Başkanı Vedat Bulut

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye