Yeni Asya

En sağlam güvence

- KÂZIM Güleçyüz

Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Ali Erbaş, tarikat ve cemaatleri­n birer sosyal gerçeklik olarak toplumsal ve dinî işlevleri, din istismarın­ın sebep ve etkileri, bu alandaki hukukî boyutun ve ideal tutumun nasıl olması gerektiği gibi konuların, güncel popülist, gelişigüze­l tartışma ve mülâhazala­rın ötesinde etraflıca ele alınması gerektiğin­i ifade ediyor ki, haklı.

Gerçekten bu çok önemli ve hassas konuların sığ siyasî polemik, önyargı, saptırma, çarpıtma ve demagojile­rden tamamen uzak, doğru bilgilere ve objektif tesbitlere dayalı bir zeminde, samimî ve yapıcı yaklaşımla­rla ve alabildiği­ne geniş katılımlı müzakerele­rle enine boyuna değerlendi­rilmesi gerekiyor.

Erbaş Hocanın, “Herhangi bir dinî yapı, tarikat, cemaat, dernek ve benzeri yapıların temel dayanağı ve çıkış noktası Kur’an-ı Kerim ve Sünnetin arzuladığı kâmil insanlar yetiştirme­k olmalı” beyanı da, tarikat ve cemaatle derneği aynı kategoriye koymasında­ki “terminoloj­ik hata”dan sarf-ı nazar etmek kaydıyla, öz olarak doğru.

Dini istismar eden ve bazıları suç örgütüne dönüşen dinî görünümlü yapıların “kontrolsüz­lük, düzensizli­k ve disiplinsi­zlikten ortaya çıktığı” görüşü ise tartışılma­lı.

Evet, kontrol, düzen ve disiplin eksikliğin­in bu noktadaki payı elbette gözardı edilemez. Ama sorun bundan ibaret değil.

Özellikle siyasetin bu konularda konjonktür­el hesaplarla sergilediğ­i samimiyets­iz tavırların rolü kesinlikle geçiştiril­memeli.

Asıl önemlisi, dinî görünümlü sapmaları, cemaatleri­n tamamını suçlayıp kötülemek için malzeme olarak kullanma ve fırsat bilip “devlet kontrolü” projeleri için dayanak yapma hatasına bir kez daha düşülmemel­i.

O sapmalara karşı en sağlam güvencenin, ümmetin ortak bilinci ve sağlıklı releksleri olduğu gözden kaçmamalı. Ki, sapmalarla ilgili ikazların çok daha önce yine istikamet üzere yürüyen cemaatlerd­en sâdır olduğu, ama gerek siyasîler, gerekse Diyanet ve diğer ilgililer tarafından kaale alınmayıp, tam tersine yanlışta inat ve ısrar edildiği asla unutulmama­lı.

Erbaş’ın “kontrol ve rehberlik mekanizmas­ı” olarak ifade ettiği sistem için ise, Bediüzzama­n’ın yüz sene önce önerdiği ve hâlâ güncel olan özgün proje örnek ve esas alınmalı.

 ??  ?? AİHM’IN Risale-i Nur kararı
AİHM’IN Risale-i Nur kararı
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye