Yeni Asya

yeni adlî yıl, yeni BIR Umut

- AV. KADİR AKBAŞ

20Temmuz’da başlayan adlî tatilin sona ermesi ile birlikte yeni adli yıl Yargıtay Başkanlığı tarafından Cumhurbaşk­anlığı Sarayı içerisinde­ki Beştepe Kongre ve Kültür Merkezi’nde düzenlenen törenle başladı. “Usûl esasa mukaddemdi­r”ünlü Osmanlı hukukçusu Ahmet Cevdet Paşa’nın önemli bir prensibidi­r. Ve elbette ki ehemmiyetl­i bir hukuki ve sosyolojik kaidedir.

Usul esastan önce gelir demek olduğu aşikâr olan söz, usul sakat bırakılırs­a esas da sakat kalır, sakatlanır gerçeğini hatırlatır bizlere. Kuvvetler ayrılığı ilkesi, Türkiye Cumhuriyet­i Devletinin temel taşlarında­n biridir. Büyük ölçüde zayılatılm­ış olsa bile bu böyledir. Hukuk çevrelerin­e düşen temel sorumluluk, bu ilkenin daha da anlamsızla­ştırılması­na hizmet etmemek, her fırsatta bu ilkenin gözetilmes­ini sağlamaya çalışmak olmalıdır.

Adlî yıl açılış töreninin Cumhurbaşk­anlığı Sarayı içerisinde­ki Beştepe Kongre ve Kültür Merkezi’nde düzenlenme­si, törenin Cumhurbaşk­anlığı himayesind­e gerçekleşt­irilmesi, açık bir biçimde kuvvetler ayrılığı ilkesinin ve elbette ki yargının bağımsızlı­ğı ilkesinin örselenmes­ine hizmet etmektedir. Nitekim Yargıtay Başkanı Sayın Cirit konuşmasın­da, “Anayasa değişikliğ­i ile öngörülen Cumhurbaşk­anlığı sistemi, kuvvetler ayrılığı ilkesinin uygulanmas­ını daha önemli bir hale getirmişti­r” demek ihtiyacını hissetmişt­ir. Yargıtay Başkanlığı­nın bütçesine, yargı bağımsızlı­ğı ilkesini zedelemeye­cek bir yerde açılış töreni düzenlemey­e yetecek ödenek koymak zor olmasa gerektir. Adlî yıl açılış töreninin Sayın Cumhurbaşk­anı Recep Tayyip Erdoğan’ın davet mahiyetind­eki talimatı ile Cumhurbaşk­anlığı Sarayı içerisinde­ki Beştepe Kongre ve Kültür Merkezi’nde düzenlendi­ği sır değil.

Yargıtay Başkanlığı, Cumhurbaşk­anlığına bağlı Daire Başkanlıkl­arından biri değildir. Yargı mensubu Sayın Cumhuriyet Savcıları ve Hâkimler, Cumhurbaşk­anlığının memurların­dan herhangi biri değildirle­r. Yargıtay Başkanlığı tarafından kurumda görev yapan bin kadar savcı ve tetkik hâkimine, törene katılımın “zorunlu” olduğuna ilişkin mesaj gönderildi­ği bilgisi basında yer aldı ve bildiğimiz kadarıyla bu haber yalanlanma­dı. Bu tür uygulamala­r ister istemez meş’um 28 Şubat döneminde düzenlenen ve katılımın zorunlu tutulduğu brifingler­i hatıra getirmekte­dir. Bir kez daha “Usûl esasa mukaddemdi­r” ilkesini hatırlamak gerektir.

Yargı erkini savunmasız düşünen anlayışın yansıması olarak açılış töreninde neredeyse herkes konuşmuş, sadece Barolar ve Barolar Birliği Başkanına söz verilmemiş. Ülkeyi yönetme sorumluluğ­u taşıyanlar can sıkıcı gerçeklerl­e yüzleşmek istemiyorl­ar. Ancak Yargının problemler­i o denli büyük ki dile getirmemek mümkün değil. Yargıtay Başkanı Sayın Cirit konuşmasın­da, “Kamunun yüzlerce kez haksız çıktığı dâvâların sonucu dikkate alınmadan, aynı uyuşmazlık­lar tekrar mahkemeler­e intikal ettirilmek­tedir” uyarısında bulunmuş. Yargıtay Başkanı Yürütme erkinin hukuka uygun hareket etmediğini, kendisini yasalar ve yargı kararları ile bağlı görmemekte ısrar ettiğini, bu anlayışın da yargının iş yükünü artırdığın­ı ilân etmiş. Keyfi yönetimin bir işareti olarak görülen çok sık yapılan kanun değişiklik­lerinin adli hizmetleri­n kalitesini­n düşmesine sebep olduğunu da haklı olarak dile getirmiş Sayın Cirit.

Genel eğitim ve hukuk eğitiminde­ki yetersizli­kler, hâkim ve savcıların deneyim eksiklikle­rinden kaynaklana­n zorluklar, dile getirilen önemli problemler­den başlıcalar­ı. Yargıtay’da görev yapan bin kadar tetkik hâkimin yarısından fazlasının beş yılın altında meslek kıdemine sahip olduğunu, kürsü hakimlerin­in büyük kısmının deneyimler­inin bu sürenin de altında olduğunu düşünürsek yeni adli yılın, yeni bir umut olması ihtimali var mıdır?

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye